Bokashi – inte helt enkelt att förstår alla turer, men ändå lätt att lyckas med. Så här gör jag…
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 10 minuter
Vad är bokashi?
Bokashi är ett sätt att ta hand om matrester och omvandla dem till jord – som kompostering fast annorlunda. Med bokashi fermenterar du matresterna istället för den vanliga komposteringsprocessen. Bokashi processen ger två värdefulla produkter – själva materialet som sedan omvandlas till jord, samt ett lakvatten som du kan använda som flytande växtnäring.
Vad behöver du för bokashi?
Teoretisk behöver du bara två hinkar med tätslutande lock samt bokashiströ. Bokashiströet är en torr blandning av olika mikroorganisms i någon slags substrat (som ser lite ut som brunt sågspån). Och så behöver du någonstans att förvara dessa två hinkar frostfritt. Tar du vanliga hinkar utan tappkran kan du inte dränera bort lakvattnet och måste dessutom hitta på något annat sätt att absorbera denna lakvattnet i hinkens botten eftersom själva bokashin behöver vara så torrt som möjligt.
Vi köpte en start kit med två 16 liters hinkar med kran. Det följde med en lite behållare för att samla på lakvattnet samt en grej som man använder för att trycka till materialet när du fyller på i hinken. Och så bokashiströn.
Den aktiva bokashihinken (den som vi håller på fylla upp) bor i bottendelen av en Ikea utdragbar sats för återvinningsbehållare. När hinken är full måste den vila i 2 veckor i rumstemperatur innan den åker utomhus. Vår vilande bokashihink bor i städskåpet (med återvinningshinken ovanpå).
TIPS: Fermenteringsprocessen är anaerobisk (processen fungerar utan syre). Ha en till liten hink att samla matrester i för att hålla ner antal gånger du behöver öppna bokashihinken.


Inomhusaktiviteter med bokashi
Så här gör vi
- Samla matresterna i en liten hink. Det ska gå att använda precis alla sorters matrester i bokashi. Vi är lite försiktiga och lägger eventuella rester från tillagade mat och animaliska produkter i kvarterets kompostbehållare (som blir biogas) – kanske onödigt försiktiga.
- Max en gång per dag tömmer den lilla hinken i den aktiva bokashihinken. Tryck till ordentligt (för att få bort så mycket luft som möjligt), häll över lite bokashiströ och stäng igen. Större mängder matrester behöver mer bokashiströ – eventuellt lite lager-på-lager. Med tiden kommer du märka vilka saker ta tid att brytas ner och då kan du antigen klippa dem i mindre delar från början (som bananskal) eller låta bli att ha i dem (som avocadokärna)
- Håll bokashin så torr som möjligt genom att a) aldrig ha i flytande matrester och b) dränera både den aktiva och den vilande hinken minst en gång i veckan.
- När den vilande hinken har stått i två veckor är den redo att åka ut. Om du ofta fyller den aktiva hinken snabbare än den vilande hinken är klar att tömmas, behöver du omdimensionera systemet. Då behöver du flera hinkar och flera platser att ha hinkarna i rumstemperatur eller liknande. Detta är troligen inte ett problem på sommarhalvåret men kan vara lite knepigare på vintern.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Ta tillvara de fermenterade matresterna
När den vilande hinken är klar så tömmer man innehållet. Det bästa är att gräva ner den någonstans och blanda den ordentligt med jord. Efter två veckor kan du använda jorden.

Det näst bästa är att förvara den någonstans tills du har behov av den. Nu spelar det ingen roll om det fryser.
Det som är lite klurigt är att hitta någonstans för de fermenterade matresterna under vintern när allting är fruset eller under sommaren när alla odlingsbäddar och hinkar är fulla.
Gräv ner färdig bokashi i förgrävda hål i växthuset under vintern
Mitt högst funktionellt och ganska litet växthus har upphöjda bäddar där jag odlar främst tomater på sommaren. När tomatplantorna tas bort förbereder jag genom att gräva hål som ska sedan fyllas med bokashi under vintern. Det är väldigt sällan att jorden i mitt växthus fryser, men för att vara på den säkra sidan. Man kan läsa att jord i ett växthus inte behöver bytas ut om du använder bokashi och detta tillvägagångssätt har fungerat för mig hittils. Jag har använt bokashi i minst fem år, skulle jag tro.
Dock fick även denna lösningen knepigheter nu när jag fick för mig att prova odla lite vinterbladgrönt i växthuset istället.

Stora plastlådor i förrådet för att skapa ny jord från bokashi under vintern
I förrådet har jag två stora plastlådor med lock (Dessa köpte jag på Ikea och ska även tål att förvaras utomhus). I dessa kan jag blandar färdig bokashi med gammal jord för sista delen i processen där bokashin omvandlas till jord. Här gäller det att man har varit duktig på att hålla sin bokashi så torr som möjligt. Jag var inte duktig och fick problem med flugor när jag liftade på locket. Detta löste jag genom att lägga ett lager tidningspapper ovanpå i nästa omgång.
Här gäller det också att täcka med ett ordentligt lager jord. Det här provade jag för att testa hur mycket en sådan lösning skulle lukta och om det i så fall skulle gå att ha t.ex i ett gemensam förrådsutrymme om man bor i lägenhet. Min försiktiga slutsats är att den luktar bara jord men att det är bra att titta till lådorna regelbundet. Sedan jag började med tidningspappret har jag inte haft några problem med varken flugor eller lukt.
Efter några veckor kan vi hälla den färdiga jorden i facket för nyjord i jordfabriken.
Jordfabrik för att ta hand om bokashin

Under hösten 2021 har vi byggt en jordfabrik. Med detta tror och hoppas jag att vi kommer mycket närmare mitt mål att få till ett kretslopp för jord till krukor och hinkar.
Jordfabriken är egentligen som en kompostbehållare med två delar. Den lyckades vi klämma in i en del av kaninens inhägnad som inte användes (ens av kaninen). Den är skapad av återbruksmästaren Robert (min man). Vår nedmonterad lekhus, ett gammalt balkongräcke, fd isolerplasttak, handtag från en klätterställning samt överbliven takpapp har alla bidragit. Inköp till projektet var 4 bitar 80 x 120cm plywood, 2 paket gångjärn samt nät till botten.
Jordfabriken kommer fungera så här. I den ena sidan förvarar vi gammal jord från hinkar och krukor. Och i den andra sidan förvarar eller tillverkar vi ny jord genom att blanda gammal jord med färdig bokashi. Under vintern använder vi plastbackarna i förrådet för att skapa ny jord. Under sommaren kan vi blanda bokashin med gammal jord direkt i facket för nyjord i jordfabriken (i alla fall om jag planerar så att jag inte behöver tillgång till ny jord de närmaste två veckor efteråt).
Eftersom vi har nu löst förvaringsproblemet kan jag vara mycket mer generös med mängden gammal jord som blandas med bokashin, vilket borde göra att vi skapar mer jord.
Förvara bokashi i plastsäckar i regntunnan under vintern
Om jag tidigare inte haft någon annanstans att ställa bokashin under vintern har jag lagt den i plastsäckar i den tomma regntunnan (som brukar bo i växthuset under vintern). Här gäller det att inte fylla plastsäckarna så fulla att de inte går att lyfta ut dem. Kanske inte helt önskvärt att använda säckar av just plast men jag vill gärna använda starka sådana säckar som håller och är lätta att hantera på våren.
Ta tillvara lakvattnet från bokashin
Lakvattnet från bokashi är verkligen ett fall där en restprodukt blir en värdefull tillgång. Under växtsäsongen använder jag varje droppe lakvatten som flytande växtnäring till mina odlingar. Pelargonerna och de andra (väldigt få) inomhusväxter jag har få en dos bokashivatten vid varje vattning året runt. I min erfarenhet verkar bokashivatten vara särskilt bra för växterna som blommar och producera frukt (t.ex. sommarblommor, tomater, chilli). Jag har läst att bokashivatten innehåller inget kväve och att man borde se till att växterna få kväve också. Dock har jag inte märkt någon brist i mina krukväxter som bara får bokashivatten som gödning (förutom att jag planterar om dem varje år). Däremot lägger jag alltid gräsklipp och äggskal på jorden kring mina tomater så de har fått kväve av bara farten.
På vintern? En till hink med lock i växthuset som är till hälften full av antigen biokol eller sågspån (rester från kaninens bur) och som man laddar under hela vintern med bokashinäring.

Lukten
Vi har inte lyckats nå en luktfri lösning. Det finns en speciell bokashilukt som jag misstänker gå inte att komma ifrån. Det luktar när man lägga i matrester i bokashihinken och det luktar när man vattna med lakvattnet. Här gäller det att välja sina tider om familjen får för sig att klaga…
Läs mer: Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer