apr 27, 2019 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Blåbärstry

Blåbärstry är en väldigt bra insekts- och människoväxt. Den kallas ibland även bärtry och har det vetenskapliga namnet Lonicera caerulea var. kamtschatica. Den blommar tidigt på våren med nektarrika blommor som är viktiga för tidigvaknande humledrottningar. Blåbärstry producerar sedan ätliga bär som liknar avlånga blåbär i färg och smak och som mognar ungefär samtidigt som jordgubbar.

Beräknad läsningstid: 8 minuter

Blåbärstry i blom
Blåbärstry i blom. Den är på gång att blomma nu i slutet av april hos mig.

Mångfald är viktigt både för insekterna och oss själva

Att ha en kombination av fruktträd och bärbuskar i trädgården med olika blomningstid och därmed fruktsättningstid är inte bara bra för insekterna, det sprider riskerna och skördearbetet för oss människor också. Med risker menar jag framförallt risken att alla blommor förstörs av en sen frost. Men med en mångfald av bärbuskar och fruktträd sprider du även risken att till exempel ett insektsangrepp förstör alla olika sorters frukt.

En något blygsam skörd 2018 från mina unga blåbärstry buskar.
En något blygsam skörd 2018 från mina unga blåbärstry buskar.

Odling av blåbärstry

Blåbärstry är tuff och klarar sträng kyla. Det den kan ha problem med är växlande temperaturer tidigt på våren. Detta kan få den att sätta igång när det fortfarande finns risk för frost. Å andra sidan är blommorna frosttåliga och klarar temperaturer ner till -8 grader.

Blåbärstry har inga större krav på jord utan klarar både väldränerad och fuktighetshållande jord. Den har inte heller samma krav att växa i surjord som blåbär har, även om den inte har någonting emot en lite surare jord.

De olika sorterna av blåbärstry varierar i storlek men som en tumregel är en bra planteringsavstånd 1,5 – 2 meter, om du vill komma åt busken åt alla håll. Odlar du istället i en rad med tillgång bara från fram eller baksida räcker det med 1 meter planteringsavstånd. Planteringsavstånd är samma com c/c, dvs avståndet mellan mitten av en buske till mitten av nästa. Sorten ’Anja’ är ett undantag – den har c/c 60 cm.

Att välja sorter av blåbärstry

De olika sorterna av blåbärstry varierar en del i höjd och växtsätt. Det finns en e-planta av blåbärstry, sorten ’Anja’, som har tagits fram för sitt enhetliga växsätt hellre än bärproduktion. Den är dock delvis fertil så om du till exempel vill ha en fin inramning till din köksträdgård men inte har möjlighet att ta hand om stora mängder bär så kan ’Anja’ vara ett bra val.

Vill du däremot ha bra bärproduktion bör du plantera två eller flera sorter av blåbärstry som pollinerar varandra. Det viktiga är inte att välja kanadensiska eller ryska sorter som pollinera varandra utan att välja sorter som blommar samtidigt eller där blomningen överlappas. Leif Blomqvist (Ref [2]) rekommenderar att man planterar 3 olika sorter för att säkerställa bra skörd i hemträdgården.

En annan intressant aspekt som Leif Blomqvist berättar om är att kanadensisk förädling tenderar att prioritera egenskaper som är viktiga för yrkesodlare såsom tjockt skal, lagring och transport. Ryska växtförädlare har, å andra sidan, prioriterat smak.

Blåbärstry hos mig

Dessvärre planterade jag mina tre buskar innan jag lärde mig att det är bra att komma ihåg sortnamnen. Jag vet att jag har tre kanadensiska sorter och jag tror de är ‘Aurora’, ‘Borealis’ och ‘Honey Bee’. En av dessa buskar fick någon slags svampangrepp (tror jag) under 2020 då bladen blev mörkbrun. Jag klippte ner den helt, men den växte tillbaka under 2021 utan någon tecken på sjukdom och började ge frukt igen året därpå. Risk för svampsjukdomar är tydligen större när blåbärstry växer i skuggigare lägen, vilket de här tre buskarna gör (Ref [2]).

På kolonilotten planterade jag ’Strawberry Sensation’ och ’Boreal Blizzard’ höst 2023. Och har planer på att plantera en tredje sort under nästa säsong.

Förväxla inte med blåtry

Blåbärstry bör inte förväxlas med sin oätliga kusin blåtry, Lonicera caerulea.

Blåbärstry 'Anja' vid SLU, Uppsala
Blåbärstry ’Anja’ vid SLU, Uppsala

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Skörd av blåbärstry

Bären på blåbärstry mognar successivt i omgångar ungefär samtidigt som jordgubbar. Det vill säga runt midsommar. Låta de gärna mogna lite till efter de först blir blå för att få sötare bär. Bären har en ganska fast konsistens så är lätta att skörda.

Läs Frukt och bär inventering för att se vilka andra fruktträd och bärbuskar jag odlar i min skogsträdgård.

Vill du satsa mer på fleråriga ätbara växter och på att arbeta med naturen istället för emot den, är skogsträdgårdsodling kanske det du är ute efter.

Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] ”Skogsträdgården Odla ätbart överallt”, Philipp Weiss & Annevi Sjöberg

[2] ”Våra trädgårdsbär”, Leif Blomqvist

Det här inlägget publicerades första gången i april 2019. Senaste uppdatering februari 2024.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.