Det har varit en intensiv och ganska slitsam vår- och försommarsäsong. Jag sitter här och försöker formulera tankarna kring ett inlägg om återbruk. Men tankarna vill inte riktigt organisera sig. Så återbruk få vi nog diskutera lite längre fram.
Hjärnan verkar ha börjat sin semester lite i förväg. Du har kanske också börjat semestern? Men de senaste veckorna har jag åtminstone lyckats vara ute i trädgården och leka med kameran. Önskar att jag var en bättre fotograf, men några bilder har jag blivit nöjd med. Här kommer ett urval – (nästan) alla med någon slags koppling till antigen biologisk mångfald eller ätbara perenner (om än en ganska svag koppling i vissa fall). Hoppas att du gillar dem.
Växter för pollinerare
Ros ’Flammentanz’

De halvfyllda blommor på rosen Flammentanz är oerhört populärt med bin och humlor – när man vet detta kan man stå ut med att blomningen blir inte så långvarig.
Vatten till insekter

Det är viktigt med vatten till vår små medhjälpare dessa varma dagar – och ännu viktigare med stenar eller någonting annat de kan vila på medan de dricker.
Jättevädd

Det finns en häck av jättevädd på lotten som är väldigt populärt med humlorna just nu. Dock är den lite svårt att fotografera då alla blommor sitter på ca 2 meters höjd. De här blommorna tillhör en annan planta som inte fick plats i häcken. En gigantisk perenn som behöver stöd och utrymme, men visar sig klara sig galant i riktigt styv lera.
Kungsmynta

Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Jättevallmo


Stinknäva

”What’s in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet;”
(Shakespeare, Romeo and Juliet).
Inte säkert jag håller med Juliet här. Vår stinknäva heter ”Herb Robert” på engelska. Bara jag hör namnet blir jag vänligare inställd till den – trots att den dyker upp i min trädgård oinbjuden. När jag dessutom lär mig att små humlor och solitärbin äter gärna från blommorna så tänker jag att jag kan nog stå ut med lite av detta ogräs! Den är ju väldigt lätt att rensa bort om den skulle försöka ta över.
Andra viktiga medhjälpare i trädgården

Läs mer om biologisk mångfald i trädgården.
Ätbara perenner
I år har jag nog överträffat mig själv med att inte lyckas skörda mina fleråriga grönsaker. Men detta är en sak man inte behöver bli stressad över – plantorna blir bara starkare och/eller flera till nästa år.

Blåklockor


Skogslök

Blandade ätbara perenner vid bänkarna

Vad har detta att göra med ätbara perenner? Jo, den är omringad av ätbara läckerheter som löparfetblad, hosta, fjällsyra, luktviol, smultron och brunnäva.

Det går jättebra att blanda ätbara och icke ätbara när du vet att du känner igen alla växter vid skördetiden. På den tomma hönsnät i bakgrunden har det tidigare växt rankspenat. Stora plantan dog tyvärr under vintern, så vi väntar på att en till planta ska växa till sig och täcka spaljén.
Ödleblad

Lind

Den har plantan har jag dragit upp från ett rotskott, och nästa vårvintern ska jag börja hamla den. Spännande!
Bonus – växter för styv lera

Absolut inte ätbart, vad jag vet, men jag måste få berätta att denna solbrud, Helenium Autumnale-Gr. ’Moerheim Beauty’ klarar det ultimata testet av att växa och frodas i styv lera.
Nu finns det tre växter på min klarar-styv-lera listan – även jättevädd och praktnejlikorot ’Lady Strathedon’ trivs där. Som jämförelse kan jag berätta att dagliljorna som jag testade på samma plats tyckte att livet var hemsk (troligen för kompakt jord för dessa). Och en brunnäva överlever men skulle behöva flytta därifrån.
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Det er lett å se hvilke planter som er populære blant humler og desslike nå. Som hageeiere må vi jo tilrettelegge for dem 🙂 Fin post!
/Irene
Hej Irene,
Tack! Jag håller med att det är viktigt att göra vad vi kan för att ha en mångfald av växter för alla pollinerare. Det är så roligt att observera insekter och fåglarna. Har inte sett så många andra djur hos oss (förutom grävling ibland, inte helt populärt). Din ekorre var så söt!
Varma hälsningar
Nicky
Med et slikt mangfold av blomster så kommer insektene susende for å rekke over mest mulig før sola går ned.
Hej Lillian,
Ja det är så roligt att kunna lyssna på surrandet av alla insekter som äter på blommorna!
Varma hälsningar
Nicky