6 belysningstips som hjälper naturen

Användning av utomhusbelysning i våra trädgårdar, eller egentligen överallt, ökar varje år. Det kallas för rebound-effekten – när man ändå måste se över gammal belysning passar man på att öka belysningsnivå när den nya LED-belysningen ändå är billigare och mer energisnål. Vi människor behöver en viss nivå av artificiell belysning för att öka säkerheten och skydda från olyckor.  Utomhusbelysning används även för att öka vårt välmående både under de långa vintermånaderna och för mysiga sommarkvällar. Dock har artificiell belysning en negativ och tydlig påverkan på den biologiska mångfalden. I inlägget Utomhusbelysning påverkar den biologiska mångfalden beskriver jag på vilket sätt artificiellt ljus påverkar biologisk mångfald. Här listar jag sex belysningstips som hjälper oss minska vår påverkan på biologisk mångfald från belysningen i våra trädgårdar. De allra flesta åtgärder (dock inte riktigt alla) är helt smärtfria.

Beräknad läsningstid: 8 minuter

Belysningstips 1: Undvik utomhusbelysning som innehåller UV-komponent

En LED-lampa med en UV-komponent lockar till sig 54 % fler nattfjärilar än en LED-lampa med enbart vitt ljus (Ref [1]). Inte helt lätt att läsa sig till denna information på tillverkarnas hemsidor men ett enkelt råd är att använda ljuskällor med varmvita toner. Tillverkare som skriver att deras ljus inte har någon påverkan på insekter har fel. All artificiellt ljus har nämligen någon slags påverkan, det är bara att ljuskällor utan UV-komponent har något mindre påverkan.

Belysningstips 2: Använd utomhusbelysning där och när det verkligen behövs

Vi människor är mest beroende av artificiellt ljus under vintern, en period då många djur och insekter är mindre aktiva. Ett råd är därför att koncentrera användningen av belysning till vintern och försöka begränsa det under sommarhalvåret när behovet är något mindre. Sommarkvällar med mysbelysning är underbara men det är nog väldigt onödigt att tända all utomhusbelysning när familjen är bortrest.

Ett tips för att hjälpa med detta är att separera mysbelysningen från den nödvändiga belysningen (denna nödvändig belysning kallas även för funktionell belysning. Det jag menar är belysning som har som funktion att skapa trygghet eller förebygga olyckor). Till exempel kan du koppla bort mysbelysningen från timern och bara tända den när du är därute för att uppskatta den. Eller så kan du istället använda bärbara ljuskällor till mysbelysningen – lyktor med levande ljus eller bärbara armaturer som du laddar inomhus.

Gränsar din tomt mot en skog, vattendrag eller annat naturområde och det inte finns så mycket annat ljus i närheten är det nog ännu viktigare att fundera över var i trädgården ljuset verkligen behövs. Detta eftersom din belysning kan ha större effekt på naturen än t.ex. belysningen i en trädgård mitt i en stad. I en stad är effekten istället snarare att vi alla tillsammans bygger på ljusmängderna. Eller att du stör din granne med onödig stark belysning.

Det är ganska lätt att se när insekterna börjar vakna på våren, men tänk också på flyttfåglar som kan vara i rörelse lite innan och lite efter perioden då insekterna är aktiva (i alla fall om de är sådana som äter annat än just insekter…). Dessutom kan det mycket väl finnas fladdermöss som är ute och jagar frostfjäril eller vintermygg under hela vintern när det är plusgrader. Så det bästa rådet är ju ändå att begränsa utomhusbelysning så mycket som möjligt.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Belysningstips 3: Använd timer och rörelsedetektor

Det här är ett enkelt råd. Använda timer och rörelsedetektor för att ytterligare begränsa hur länge belysningen är tänd och att säkerställa att den finns när du behöver det. Har du ett system som tänds automatisk i skymningen kan du justera hur länge den lyser lite då och då allteftersom vi går mot ljusare tider.

Belysningstips 4: Använd så låg ljusstyrka som möjligt

Ju svagare en lampa är, ju mindre påverkan har den på insekts- och djurlivet. Dock är det här även ett råd som hjälper skapa en trivsam ljussättning. Belysning är alltid relativ. Finns det stark belysning i närheten så behöver du en starkare ljuskälla för att det ska synas. Dessutom, om du har en ljuskälla i en trädgård så upplevs området som angränsar det nya ljuset helt plötsligt mycket mörkare. Fast detta är också relativt – ju starkare effekt lampan har, ju mörkare upplevs omgivningen. Därför rekommenderar jag att hitta det lägsta möjlig ljusstyrka som ger den funktion som du behöver.

Belysningstips 5: Undvik uppåtriktad ljus

LED-belysning ökar möjligheter att rikta och avskärma ljus så att den bara belyser det som ska belysas. Undvik belysningens motsvarighet till att elda för kråkorna!

Det här är kanske det mest smärtsamma rådet. Det är väldigt populärt att använda uppåtriktade ljus för att belysa träd och andra växter för att skapa stämning. Lyckligt ovetande installerade jag en uppåtriktad armatur 2019 för att belysa vårt surkörsbärsträd. Effekten var så vacker på vintern (den enda tiden mitt belysningssystem är tänt). Dock är flyttfåglarna på gång både lite före och lite efter insekterna så jag har tagit bort armaturen. Och så här i efterhand kan jag berätta att jag lider egentligen inte alls av detta!

Belysningstips 6: Undvik reflekterade ljus

Undvik ljus som reflekteras på ytor både när det gäller fasader och markytor. Detta för både fåglars och vattenlevande insekters skull, då de både kan luras att tro att de landar på vatten. Tänk att en ljus fasad inte alls behöver så mycket ljusstyrka för att uppnå samma effekt som fasadbelysning av en mörkare fasad. En till negativ effekt av fasadbelysning är spindelbajset från alla spindlar. De sitter där i ljuset i väntan på alla insekter de vet är på väg, så det kanske inte bara är en uppoffring att minska fasadbelysningen.

Placering av nattfjärilarnas favoritväxter?

Här hade jag gärna velat hitta mer information. Forskningen som handlar om belysningens påverkan på nattlevande insekter och djur fokuserar, helt förståeligt, på hur man kan placera och styra själva belysningen för att minska påverkan. Som trädgårdsarkitekt funderar jag på placeringen av växter också. Genom att placera några av nattfjärilens favoritväxter i ett obelyst hörn av trädgården, gynnar vi då nattfjärilar? Eller är avståndet från husets belysning ändå för kort för att hjälpa fjärilarna hitta sin mat? En lampa kan attrahera insekter från upp till en halv kilometers avstånd. Men nattfjärilar kan finna en blomma på flera kilometers håll. Om vi undvek att plantera växter som attraherar nattfjärilar inom en halv kilometers radie av varenda lampa skulle det råda akut brist på mat. Då måste det vara bättre att ändå fortsätta plantera så många olika växter som möjligt och att istället försöka begränsa effekterna av artificiellt ljus.

nattfjärilar kan finna en blomma på flera kilometers håll

Exempel på nektarväxter: doftschersmin, kaprifol, liguster, syren.

Exempel på värdväxter: ask, lind, alm, poppel, pil, vide, hassel.

Det snälla mörkret

Min man kallade mig för Queen of Darkness när han hade läst mina inlägg om utomhusbelysningens påverkan på biologisk mångfald. Men jag är inte riktigt där ännu. Jag vill inte heller snubbla i mörkret eller känner att det kan finnas någon i skuggorna som kommer hoppa på mig. Däremot finns det tider på året och dygnet när vi har ingen som helst nytta av utomhusbelysning och då ska vi släcka den. Och med några få justeringar, som är fullt möjliga med moderna LED belysningssystem, borde vi kunna minska påverkan ytterligare. Om vi börjar tänka på behoven av nattlevande djur kan vi kanske nå nya insikter för våra egna behov och välmående. Se även det andra inlägget om belysningspåverkan där jag har filosoferat lite mer om det snälla mörkret.

Det här inlägget innehåller en del frågor. Jag har definitivt inte alla svar. Men, med min trädgårdsdesign, vill jag försöka sträva efter att, tillsammans med mina kunder, planera klokt och minska eventuell negativ och onödig påverkan på nattlevande djur.

Kanske det som egentligen är lyxigt nuförtiden är att ha tillgång till en plats i den egna trädgården där mörkret verkligen kan omfamna oss?

Det här är en omskrivning av ett inlägg från 2019 då det här kommit mer information i ämnet och en tydligare koppling till trädgårdsbelysning (se referenserna).

Du är kanske också intresserad i…

…ett inlägg där jag förklarar hur utomhusbelysning påverkar den biologiska mångfalden.

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] Tidningen Biodiverse Nr 3 2020

[2] ”Mörkermanifestet: om artificiellt ljus och hotet mot en uråldrig rytm”, Johan Eklöf, 2020

[3] Vetenskapsradion Klotet från november 2020 ”LED-lampor hotar nattmörkret”

[4] Utebelysning kan drabba djur även under vintern – Rikare Trädgård

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

  1. Anita

    Tack för viktig information. Den ska jag dela med mig av.
    Tänk vad ström vi skulle spara om vi gick och lade oss att sova när det blir mörkt, eller strax efter. Vilket vi också mår mycket bättre av.

    Svara
    • Nicky English

      Hej Anita,
      Tack för din kommentar och att du kommer dela informationen vidare.
      Intressant tanke – det går nästan inte att föreställa sig hur det skulle vara att sova ungefär när det blir mörkt, men livet måste ha varit på det sättet inte så länge sedan egentligen!
      Varma hälsningar
      Nicky

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.