aug 24, 2023 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Bärbuskar till (halv-)skuggiga lägen

Om bärbuskar hos mig som ger skörd i ett något skuggigare läge. 

Beräknad läsningstid: 7 minuter

Sol är alltid bäst

Mig veterligen ger bärbuskar alltid mer frukt om de får växa i ett soligt läge. Men om man vill använda varje vrå i trädgården för att odla ätbart kan det vara värt att kompromissa. Delar av min trädgård hemma är lite för skuggig för många bärbuskar. Jag har testat flera olika bärbuskar och har nu några olika bärbuskar som ger hygglig skörd trots mindre optimala solförhållanden.

Det är skillnad mellan skugga och skugga

Samspelet mellan sol och skugga handlar inte bara om solens rörelser under ett dygn. I naturen kan det även variera hur mycket sol ett område får mellan olika årstider. Men inte alltid. Det finns ju alltid skugga under en stor gran (eller, för den delen, på skuggsidan av en byggnad). Och där växer ju inte mycket. Däremot finns det en period under våren då solstrålarna når marken intill lövfallande träd och buskar.

Soligt på våren, varierande skugga eller solglimtar på sommaren

Det finns många så kallade woodland växter som utnyttjar dessa solstrålar genom att blomma tidigt, innan träden får sina löv. Under stora träd blir sedan skuggan ganska kompakt framåt sommaren, även när solen står högt i himlen. Men om skuggan istället kastas av mindre träd, klätterväxter och buskar så kan en del sol nå växterna intill även när alla träd och buskar har fått sina löv, när solen står som högst.

Det är den varianten av skuggigare lägen där jag tror det finns bäst möjlighet att få bra skörd från vissa bärbuskar. Och de bärbuskar som jag tror mest på i detta läge är sådana som blommar relativt tidigt, när det fortfarande är soligt.

Blåbärstry, Lonicera caerulea var. Kamtschatica

Blåbärstry blommar tidigast av alla bärbuskar i april-maj. Det finns även en viss variation i blomningstid mellan olika sorter av blåbärstry och det är viktigt att välja två (eller flera) olika sorter som blommar samtidigt för att få skörd. Antalet tillgängliga sorter av blåbärstry ökar hela tiden. De jag har i trädgården hemma är Aurora, Honey Bee och Borealis. Dessa ger bra skörd hos mig i skuggigare läge.

Andra viktiga egenskaper som kan variera mellan olika sorter av blåbäsrstry är bärens storlek och sötma, hur produktiv busken är och om bären sitter kvar när de är mogna.

Jag själv finner ett stort värde med att blåbärstry mognar tidigare än andra bär i trädgården (dvs skördearbetet blir mer utspridd) och att man kan äta bären direkt utan att behöva förädla dem.

Blåbärstry har något avlånga bär med smak som påminner om blåbär. En utmärkt bärbuske i skuggigare läge
Blåbärstry har något avlånga bär med smak som påminner om blåbär.

Läs mer om blåbärstry

Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia

Bärhäggmispel blommar i maj och man får frukt även med bara en buske. Jag får inte särskilt stor skörd från min bärhäggmispel men det är mest för att fåglarna verkar älska bären. Så det finns någon som njuter av bären även om det inte är oss i familjen. Att beskriva smak är inte min starka sida, men jag tycker inte bärhäggmispel smakar så mycket egentligen. Så jag tenderar att använda den som utfyllnad tillsammans med andra bär snarare än en delikatess i sig själv. Dock är de helt OK att äta som de är.

En extra anledning att odla bärhäggmispel är att de är rika på antioxidanter och även innehåller relativt mycket protein, järn och fibrer (Ref [1])

Hos mig växer bärhäggmispel på den skuggigaste platsen i trädgården – men eftersom den är en högre buske lyckas den nog få några solglimtar ändå.

Bär från bärhäggmispel rena arten. Det finns flera sorter som ger större bär numera.
Bär från bärhäggmispel rena arten. Det finns flera sorter som ger större bär numera.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Krusbär, Ribes (Grossularia-Gruppen)

Krusbär är också tidiga av sig och ger bra skörd med bara ett exemplar. Krusbärsbusken som jag har i trädgården bor aningen soligare än de andra buskarna i listan, men har en tendens att täckas av ett gäng ganska kraftigväxande (ätbara) perenner som växer intill. Dessa perenner är på inget sätt sena att komma igång, men det tar ändå en del tid för de att bli stora (Det växer bl.a. lungrot och spansk körvel där om du är nyfiken)

Läs mer om Lungrot – Bad King Henry?

En till fin egenskap hos krusbär – bladen spricker väldigt tidigt på våren
En till fin egenskap hos krusbär – bladen spricker väldigt tidigt på våren

Röda vinbär, Ribes (Röda Vinbär-Gruppen)

Mina röda vinbärsbuskar växer under äppelträdet och, under senare år, även delvis skuggad av grannens växthus (det är lite oklart för mig hur mycket skugga man får från ett växthus egentligen, men någon skillnad gör det åtminstone). De är även spaljerade för att få plats i trädgården. Skörden är respektabel!

Jag har även haft en vit vinbärsbuske som växte bredvid i minst tio år och gav bra skörd. Men av någon anledning dog den tvärt efter skörd 2022. Jag har hört att vinbärsbuskar är inte så långlivade, men tycker ändå att det är vanligt att möta gamla buskar i trädgårdar jag besöker.

Svartvinbär ska tåla skuggigare lägen ännu bättre än röda, men det har jag ingen personlig erfarenhet av (mina svartvinbärsbuskar bor i full sol på lotten)

Röda vinbär ’Jonkheer van Teets’
Röda vinbär ’Jonkheer van Teets’

Liten rosenkvitten, Chaenomeles japonica

Liten rosenkvitten i blom
Liten rosenkvitten i blom

Jag tvekade lite inför att inkludera liten rosenkvitten på listan då jag upplever att skörden på mina buskar hemma (i halvskugga) är ganska ojämn. Skörden är dessutom klart mindre än den jag får från buskarna jag har i full sol på lotten. Men om valet ligger mellan att ha inga buskar och att prova i halvskuggigt läge, så kan det ändå vara värt ett försök! 

Omogna frukt på liten rosenkvitten
Omogna frukt på liten rosenkvitten

En annan faktor utöver ljuset som kan påverka fruktsättning är att buskarna jag har hemma i trädgården (man behöver 2 individer för fruktsättning) är rena arter medan buskarna jag har på lotten är sortnamn. Dvs sorterna kan vara framtagna för bättre fruktsättning. Nuförtiden finns flera sorter framtagna för ännu bättre fruktsättning, så det är värt att kolla med en plantskola som är specialiserad i skogsträdgårdsväxter för bästa utbudet. Jag var nämligen hos Svartbäckens Trädgård (1 timme från Stockholm) i helgen och de hade flera spännande sorter. Synd att jag inte har mer plats just nu… 

De hårda frukterna mognar under september hos mig i Vaxholm och kräver lite pillande för att omvandlas till något som går att äta. Vi brukar göra marmelad av frukterna, som blir en underbar motsvarighet (dock utan ägg) till den brittiska ”Lemon Curd”. Men liten rosenkvittens frukter innehåller dubbelt så mycket vitamin C som citroner! (Ref [1])

Referenser

[1] ’Skogsträdgården – Odla ätbart överallt’ av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.