Bekämpa bladlöss med balans i trädgården

Kan vi bekämpa bladlöss genom att skapa balans i trädgården? Nyttoinsekter behöver mat, vilket betyder att vi behöver bladlöss!

När vi pratar om att gynna biologisk mångfald i trädgården far våra tankar oftast till de ytterst viktiga pollinatörer. Men alla insekter är viktiga. I det här inlägget vill jag guida dina tankar mot bladlöss. Och introducera dig till idéen att det kan vara möjligt att bekämpa bladlöss med att skapa balans i trädgården.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Nyckelpiga släcker törsten på en ros
Av någon anledning har jag inte tagit så många foto av bladlöss, så här är istället en nyckelpiga som släcker törsten på en ros.

Vi behöver bladlöss i trädgården!

En trädgård som är i harmoni med naturen kan aldrig vara fri från skadedjur. Istället är det balans man strävar efter. Det är kanske uppenbart men om det inte finns ”mat” så kan de som livnär sig på ”maten” inte finnas heller. Om vi tar exemplet bladlöss och nyckelpigor är knepet att försöker attrahera nyckelpigorna till trädgården tidigt på våren. På så sätt finns nyckelpigorna redan på plats när andra bladlöss börjar angripa de känsligare växterna såsom rosor.

Skapa balans med fläder och vinbär

Fläder och vinbär får båda bladlöss som:

  • kommer relativ tidigt,
  • gör ingen större skada och
  • håller sig just till den växtarten.

Har du tur så attraherar dessa bladlöss nyckelpigorna. Och nyckelpigorna kan i så fall även tänka sig ge sig på rosornas bladlöss när den tiden kommer. Jag rekommenderar att plantera fläder en bit bort från matbordet. Då slipper du betrakta lössen från nära håll. Men det brukar ändå gå att hitta några blommor utan angrepp om du gillar fläderblomssaft.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Ta inte död på dina bladlöss

Det absolut sämsta du kan göra för att bekämpa bladlöss är att försöka ta död på dem. För detta betyder att du även tar död på nyckelpigslarverna (och larver av andra rovinsekter) som finns bland lössen. Då finns det ingen på plats som kan hålla nästa våg av bladlöss under kontroll när den kommer.

Dessutom förökar sig bladlöss snabbt. Medan rovinsekterna har en tendens att föröka sig i lite långsammare takt. Så du kan vara nog så säker att det kommer en nästa våg av bladlöss. Men rovinsekterna kanske inte hinner återhämta sig i tid för att hjälpa dig en andra gång, om du dödar larven nu.

Andra rovinsekter som bekämpar bladlöss

Blomfluga på sandsenap
Jag är synnerligen dålig på att identifiera insekter, men förhoppningsvis är denna bild av en blomfluga på sandsenap.

Andra insekter vars larv äter bladlöss är:

  • guldögonsländor (hos vissa arter är även de vuxna sländor rovdjur)
  • gallmyggor (vissa arter)
  • blomflugor (vissa arter)

Sockerlösning till myrorna

Myrorna är en lite klurig spelare när det gäller bladlöss i trädgården. De gillar nämligen honungsdaggen som bladlöss producera. Till den grad att de kan skydda bladlössen mot angrepp från andra insekterna mot att de får mjölka lössen på den söta vätskan. Jag har läst att man kan få myrorna att istället ge sig på bladlössen genom att tillfredsställa deras sockerbehov med sockerlösning. Mina försök med detta har hittills inte varit framgångsrik (måste dock erkänna att försöket var lite halvhjärtat). Det är lite oklart för mig vilken koncentration sockerlösningen ska ha. Och efter att jag hittade en drunknad myra i fatet la jag på en bro av pinnar, men myrorna verkade vara väldigt ointresserade. I alla fall när jag tittade på. Kanske läge att prova med lite olika (och bättre dokumenterad) koncentration av sockerlösning nästa år…

Här är en kul förklaring av jourhavande biologen hos Naturhistoriska Riksmuseet om varför myror är bäst på administration.

Låt det ta tid att bekämpa dina bladlöss

Som så mycket i trädgården är det väldigt svårt att säga kategoriskt att denna metod fungerar. Att, om du planterar fläder och/eller vinbär i trädgården, du kommer få mindre problem med bladlöss på dina rosor. Hur mäter man det egentligen?

Jag själv har haft både fläder, röda vinbär och ett antal rosor i trädgården under ganska många år nu. Av dessa är det flädern som egentligen får de mest uppenbara angrepp av bladlöss – inte varje år och inte lika mycket dock.

Å andra sidan brukar mitt stackars plommonträd få stora angrepp av bladlöss. Så vi jobbar successivt med att förbättra jorden runtomkring. Sommar 2021 såg jag nyckelpigalarver under trädet för första gången. Och i år fick den en proffsbeskärning så det borde komma mycket mer luft i kronan. Och det blir ju under plommonträdet jag kommer ställa ut min mata-myror experiment.,,

Flera sätt att hjälpa biologisk mångfald i din trädgård

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.