Egentligen tycker jag att det är bäst att så perenner utomhus på hösten enligt instruktionerna hos de flesta fröfirmor och flera duktiga odlare på nätet. Då minskar du ditt behov av växtbelysning och allehanda andra prylar. Och det blir mer som i naturen.
Efter att själv misslyckats flera gånger med att så perenner utomhus har jag testat fram några olika knep och verktyg som har förbättrat mina egna försök med sådd av perenner inomhus. Jag hoppas att dessa tips kan vara användbara för dig om du befinner dig i samma situation.
Innehållsförteckning
- Viktigaste rådet – prova själv!
- Glömsk odlare…
- …med tummen mitt i handen (pluggbox och liknande produkter)
- Växtbelysning
- Värmematta
- Tips 1: Börjar botanisera bland frökataloger i december
- Tips 2: Kolla såanvisningar
- Tips 3: Planera din frösådd
- Exempel såplan för perenner
- Tips 4: Naturen kommer ge dina perenner en snygg form from år 2
- Tips 5: Om fröerna ska vara i kylen ett tag först
- Tips 6: Tryck inte till jorden för mycket
- Tips 7: Så på torr jord och sedan vattna underifrån
- Tips 8: När kan man plantera ut frösådda perenner
- Tips 9: Lätta perenner att så
- Odlingssubstrat
- Krukan
Beräknad läsningstid: 17 minuter
Viktigaste rådet – prova själv!
Blir inte avskräckt från att prova så dina perenner – många perenner är ju ganska lätta att lyckas med. Ibland kan det vara svårt att veta om du kommer få 2 eller 50 plantor, men du kanske kan byta till dig någon annan växt om du får för många och då har du bidragit till fler när- och ekologiskodlade perenner i grannskapet. Med motsvarande besparing på, till exempel, transporter.
Glömsk odlare…
Varför har jag misslyckats med höstsådden utomhus? Jo, det är nog så enkelt som att, trots de bästa avsikterna, är jag lite glömsk om jag inte snubblar över frösådderna varje dag. Det finns inget skuggläge utomhus hos oss som jag passerar ofta. Och jag har ju en tendens att övervintra själv, inte bara pelargonerna, inomhus. Då blir mina frösådder bortglömda – uttorkade och allmänt misskötta.
…med tummen mitt i handen (pluggbox och liknande produkter)
I möjligaste mån vill jag undvika att nämna specifika produkter men vill ändå berätta om pluggboxen som jag är oerhört förtjust i. Varför? Jo, den underlättar hantering av fröplantor för en som har tummen mitt i handen. När fröplantorna har vuxit till sig, håller rötterna ihop den lilla pluggen vilket gör det lätt att trycka upp och hantera (plantera om) fröplantan utan att skada rötterna.
Observera att det nog finns fler produkter som har många av samma bra egenskaper som pluggboxar – här, som med allt annat när det gäller odling, är det bra att testa dig fram till en metod eller produkt som fungerar för dig.
Bra egenskaper för en sålåda/pluggbrätte
Pluggbox har flera finurliga egenskaper. De som jag uppskattar mest är följande
- Tål diskmaskin och man kan ha den i många år.
- Många pluggplantor på liten yta. Underlättar t.ex. om du vill använda värmematta.
- Man vattnar underifrån
- Plastlock med ventilation
- Lätt att hantera varje fröplanta för sig
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Växtbelysning
Om du ska så dina perenner inomhus på vintern kommer du med största sannolikhet behöva växtbelysning. Titta inte bara på priset utan titta även på vilken yta en armatur täcker – det kan vara mer lönsamt att satsa lite mer på en armatur som täcker större yta än att behöver köpa två armaturer för att få tillräckligt med ljus.
Värmematta
Jag har även en värmematta som jag använder framförallt när jag så perenner. På den (på en metallbricka) får jag plats med två pluggboxar. Detta betyder inte att jag bara sår två pluggboxar åt gången, utan att jag prioriterar helt enkelt de 2 pluggboxar med mest värdefullt innehåll. Och sedan flyttar jag bort en pluggbox från värmemattan när fröplantorna börjar komma upp, för att ersätta med en annan pluggbox där fröerna inte har kommit så långt.
Jag upplever att mina frösådder har blivit mer framgångsrika och att jag har minskat behovet av att ställa frösådder i kylen, med hjälp av värmemattan.
Jag brukar sätta värmemattan på samma timer som växtbelysningen (det vill säga att jag stänger av den på natten).
Tips 1: Börjar botanisera bland frökataloger i december
Om du nu inte har sått dina perenner på hösten, så är den näst bästa tiden att så dem på vintern ibland även så tidigt som januari. De flesta fröfirmor kommer med nya kataloger i början på december. Då är det bra att vara på hugget med din fröbeställning så du hinner få alla fröer på plats i tid.
Tips 2: Kolla såanvisningar
Eftersom perenner behöver hushålla med energi mer än ettåriga växter (som kan satsa allt på att producera många fröer) har de ofta olika strategier för att säkerställa att fröerna kommer börja gro på rätt plats och vid rätt tid. Det är svårt att lära sig vilken strategi varje växt har. Så det är därför det finns såanvisningar.
Viktig information om dina fröer:
- Sådjup och/eller om fröerna är ljusgroende eller mörkergroende
- Om fröerna behöver en köldperiod*
- Om fröerna behöver någon annan speciell behandling innan sådd (t.ex. om man måste låtsas vara en fågelmage genom att rugga fröskalet med sandpapper, eller blötlägga fröerna)
- Fröernas grotid
- Hur många fröer det finns i paketet.
*OBS. Väldigt ofta står det ”om groning ej inträffat inom en månad placeras sådden i kylskåp ca en månad”. Jag märker att jag har minskat behovet av att ha mina frösådder i kylen genom att istället använder värmematta.
Tips 3: Planera din frösådd
Om du använder en pluggbox eller liknande är det bra att planera vilka fröer du kan så tillsammans i varje pluggbox. Och även vilka fröer du behöver så helt separat.
Jag brukar planera vilka fröer jag ska så i samma pluggbox, vilken vecka jag ska så dem och hur många fröer av varje jag vill så. Samt en not för eventuella specialbehandlingar.
En plan minskar tröskeln för mig att ta mig ut i det kalla växthuset mitt i vintern!
Några saker att tänka på:
Mörkergroende vs ljusgroende fröer
Var noga med att skilja på mörkergroende och ljusgroende fröer. Dock kan du så ljusgroende fröer i samma pluggbox som fröer som anvisningarna säger att du ska täcka med ett tunt lager grus eller perlit.
Sådjup
Hittar du ingen information om sådjup så brukar det fungera att trycka dit fröerna och täcka med ett tunt lager grus eller perlit. Fröer till perenner är sällan särskilt stora i min erfarenhet.
Särskilt dyrbara fröer
Om det bara finns 6 fröer i paketet är de troligen svårare att få att gro än om det finns 250 fröer. Sådana lite mer dyrbara fröer kan vara bra att sätta ihop i samma pluggbox och ge prioriterad plats på din värmematta om du har en.
Samma grotid och såtid i samma låda
Planera att så fröer med ungefär samma grotid och såtid i samma pluggbox.
Se upp om fröerna ska in i kylen först
Se upp med info om grotid vs detaljerade instruktioner. Ibland kan det stå en kort grotid på ett ställe och på ett annat ställe på fröpåsen står det att fröerna ska in i kylen i x antal månader.
Krukor tar mycket mer plats!
Tänk på hur mycket plats alla krukor kommer att ta i anspråk senare, när det är dags att plantera om alla dina fröplantor. Har du tillräckligt mycket frostfritt utrymme med bra ljus (eller växtbelysning)? Om inte, då är det bättre att planera att så dina perenner lite senare för att säkerställa att du kommer få plats med allt – eller så i olika omgångar under våren. Men se även tips 4 nedan.
Exempel såplan för perenner
Här är ett exempel från 2022s såplan – där jag har skrivit ut excelfilen sorterat och filtrerat planen tom vecka 9. Under ”blöttlägg” kolumnen (jag bjuder på alla stavfel) har jag skrivit in vilken position i sålådan de olika fröerna fick.

Lite resonemang:
- Lavendel, trots att det står en grotid på 2-15 månader, sår jag tillsammans med fröer med mycket kortare grotid eftersom jag har erfarenhet att det går mycket fortare för lavendel med hjälp av värmematta.
- Bergenia (inte begonia!) får plats 1-13 eftersom den har en kortare grotid än alla andra fröer (enligt anvisningarna) och jag kommer troligen behöver plantera om dessa tidigare (dvs det är lättare att ta från sidan än från mitten i detta fall)
Såbox=växthus betyder att jag kommer direktså i växthuset
Kolumn ”grupp” är en not om var jag tänker plantera växterna. M&D = hos mina föräldrar (Mum & Dad)
Jag tänkte inte så långt som att jag skulle visa såplanen här på bloggen. Tur i alla fall att den blev mer eller mindre på svenska!
Tips 4: Naturen kommer ge dina perenner en snygg form from år 2
På såanvisningar på ettåriga blommor kan man ofta läsa t.ex ”toppa dina plantor för buskigare växtsätt”. Denna information tycker inte jag att man ser på såanvisningar till perenner. Och jag kan tycka att mina småplantor inte alls blir lika snygga som perenner som har odlats fram av proffs. Dessutom, om du inte riktigt lyckas få fram tillräckligt mycket ljus till dina små perenner kan de bli aningen gängliga.
Men år två och framåt löser naturen detta problem åt dig – perenner vissnar ju ner på vintern och växer upp igen (för det mesta) lite kraftigare och lite buskigare för varje år. Och detta alldeles utan mänsklig inblandning. Detta är en av flera fördelar med perenner!
(OBS. så kallade halvbuskar som t.ex lavendel och kryddsalvia behöver ofta lite frisering).
Tips 5: Om fröerna ska vara i kylen ett tag först
Egentligen gäller det här tipset oftare för fröer till buskar och träd än perenner. Hursomhelst om det står i såanvisningar att fröerna ska ha en period i kylskåpet först, då kan du blanda fröerna med lite vermikulit i en burk, fukta blandningen lätt och stoppa burken i kylen. Detta tar mycket mindre plats. Det är sällan de riktigt små fröer som ska ha denna behandling, så ofta går det att så mer eller mindre en och en i pluggboxen efteråt i alla fall (blandat med lite vermikulit). Men räkna med lite spill ändå.
Tips 6: Tryck inte till jorden för mycket
När du fyller ditt pluggbrätte tryck inte till jorden alltför mycket – rötterna på de små fröplantor behöver kunna ta sig ut i jorden. Du kan även blanda såjorden med perlit eller vermikulit som hjälper hålla jorden lite luftigare.



Tips 7: Så på torr jord och sedan vattna underifrån
Om du håller händerna torra och rena så går det även att hantera de riktigt små fröer (där de ofta rekommendera att du blandar med sand, vilket inte fungerar med pluggbox konceptet). Nästan alla fröer till perenner är ganska små, så detta är egentligen ett allmänt råd.
Att hålla händerna rena blir mycket lättare om du sår fröerna på torr jord. Då kan du även låta bli att vattna tills såbrätten är på plats i huset och du slipper spilla vatten överallt på vägen dit.
Och att välja en lösning där du vattnar underifrån är kanske det viktigaste rådet för att lyckas med perennsådd. Då slipper du spola bort dina små fröer så snart du har gjort allt jobb med sådden.
Varje sålåda får ett nummer som jag skriver på en växtetikett och stoppar i position 1 i lådan.

Tips 8: När kan man plantera ut frösådda perenner
Om du har sått dina perenner inomhus gäller dessvärre samma regler som för ettåriga växter för utplantering. Det vill säga att du bör avhärda plantorna innan utplantering och sedan plantera ut när frostrisken är förbi. Det är därför det egentligen är bättre om du kan lyckas med höstsådd utomhus – för då är dina perenner redan avhärdade.
Vissa perenner – framförallt sådana som kommer bo i näringsfattig jord, och sådana som jag har lyckats få fram många av (till exempel tusensköna) – planterar jag direkt från pluggboxen utan att ta en omväg via en större kruka. Detta kan fungera, men ju mindre en planta är när den kommer ner i jorden, ju större risk det finns att den faller offer för sniglarna. I år planerar jag att prova denna metod med backtimjan och lavendel som är mindre begärliga för sniglar.
Tips 9: Lätta perenner att så
Här kommer en lista på några perenner som har varit särskilt lätta att lyckas med för mig. I år (2022) har jag planer på att så många nya perenner, så förhoppningsvis kan rapportera om dessa lite senare på säsongen. Självklart är de flesta perenner i listan ätbara, men inte alla.
Ätbara perenner som är latta att så
- Asparagus officinalis, sparris
- Bellis perennis, tusensköna
- Blitum bonus-henricus, lungrot (Se även Lungrot – Bad King Henry?)
- Diplotaxis tenuifolia, sandsenap (kallas även Italiensk Rucola, vild rucola)

- Rheum rhabarbarum, rabarber (fast jag måste säga att sorten jag sådde var ju ingen hitt smakmässigt, vad nu den kan ha varit. Kan bero dock på växtplatsen)
- Rumex patientia, spenatskräppa (Se även Spenatskräppa – en gigant bland spenater)
- Salvia officinalis, kryddsalvia
- Satureja montana, vinterkyndel

Även bronsfänkål var lätt att lyckas med, men bara en planta överlevde vintern (och har fortsatt att trivas på samma växtplats i flera år nu). Det är ju inte nödvändigtvis bara själva frösådden som räknas när det gäller perenner!

Läs om Ätbara perenner i din trädgård
Andra perenner som är lätta att så
Och här kommer några icke ätbara perenner som har varit lätta att dra upp från frö.
- Cephalaria gigantea, jättevädd (Väldigt bra insektsväxt och klarar styv lera galant!)




Odlingssubstrat
Jag har dessvärre ingen erfarenhet av att tillverka egen såjord. Antagligen för att jag saknar tillräckligt bra framförhållning att skapa såjorden när ingredienser (som t.ex. gräsklipp) finns till hands). I mitt försök att vara torvfritt 2022 har jag dessutom gjort undantag för att köpa en 40 liters påse såjord.
Vidare skriver många nuförtiden om att sterilisera sin såjord (antigen i ugnen eller med kokande vatten) framförallt mot sorgmyggor om jag har förstått rätt. Det har jag aldrig heller provat, men det kan nog vara bra att göra, särskilt om du planerar att använda jord från en påse som har varit öppen ett tag.
Några experiment med odlingssubstrat har jag planerat i år för sådd av växterna som ska växa i och runt dammen, men dessa får jag berätta om lite senare…
Läs även Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården
Krukan
När jag planterar om mina fröplantor från ettåriga grönsaker använder jag gärna krukor gjorde av tidningspapper och/eller gamla mjölkkartonger. Dock får jag problem med mögel om jag även använder tidningspapper krukor till växter som ska vara i krukan lite längre (såsom perenner och vissa ettåriga blommor). Därför har jag börjat använda plastkrukor till perenner istället. Jag köper ju dock aldrig plastkrukor, utan istället sparar jag krukor från plantor jag köper (och nu även från jobbet). Det blir ju rätt många ändå. Jag använder även lerkrukor med gott resultat. Det enda är att man inte brukar ha så många lerkrukor liggande hemma, och de är ganska dyra.
Jag ser fram emot fortsatt utveckling i plantskolebranschen som arbetar med att hitta bra alternativ till plastkrukorna…
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer