Konsten att återbruka behöver inte alls vara en uppoffring som man enbart gör för klimatets skull. Genom att återbruka skapar du minnen. Och får en rikare upplevelse på köpet. Som en extra dimension till din trädgård.
Återbruk är lite av ett modeord. Men återbruk är ju bättre resursmässigt än återvinning då man använder materialet mer eller mindre i sin nuvarande form.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 10 minuter
The 6 Rs
På engelska finns ”The 6 Rs”:
- Refuse (Tacka nej till saker. Som att tacka nej till plastpåsar. Eller onödiga julklappar.)
- Reduce (Minska på saker. Man behöver kanske inte ha så många grejer. Eller man går ihop med andra för att köpa verktyg osv av bra kvalitet som man ändå inte använder så ofta)
- Repair (Reparera. Inte alltid så lätt, men jag tycker att möjligheterna börjar öka något)
- Reuse (Här har vi återbruk)
- Rethink (Tänka om. Eller borde tänka om komma på första plats i listan?)
- Recycle (Återvinna. Det sista av alla dessa möjligheter – Det är ju bättre att återvinna material än att slänga det och tillverka nytt, men det kräver oftast en del energi ändå.)
Dessa ”6 Rs” ger oss någon slags glidande skala av vad man kan göra i strävan att minska på sin konsumtion. Och sitt avfall. Men återbruk kan även vara kreativt. Alltså det kan vara en kreativ utmaning att försöka lösa ett problem genom att bara använda saker som finns hemma.
Återbruka så mycket som möjligt
Ta inte för givet att du måste ha ett enhetligt materialval för att få en fin trädgård. Anta istället utmaningen att återbruka så mycket som möjligt från det som finns nära till hands. Det är bättre för både miljön och plånboken.
(Detta är Princip 4 för en hållbar trädgårdsdesign. Läs: 8 designprinciper för en hållbar trädgårdsdesign)
Hur gör man då om de enda begagnade plattor man kan hitta på blocket är betong, som ska passas ihop med smågatstenshögen som finns bakom huset och kullerstenen som grannen vill bli av med?
Jo, då börjar vi leka med tankarna. Oftast går det att komma fram till en alldeles personlig lösning. Till exempel, i en trädgård där man inte ser allting på en gång spelar det egentligen ingen roll om du använder ett material på en plats och ett annat material på annan plats – en strategiskt placerad buske kan hjälpa till att hålla isär vyerna. Och ett materialbyte kan skapa en fin överraskning. Eller så kombinerar du de olika materialen i ett mönster.
Återbruka inte trä som är behandlad med gift.
Reglerna för vad impregnering för trävirke får innehåller har blivit striktare. Men det är trots allt gifter som används för vanligt tryckimpregnerat virke. Informationen nedan kommer från Kristianstads kommun (2015).
CCA-impregnering var tillåtet fram till 2007. Det vill säga, impregnering som innehöll krom, koppar och arsenik. Dagens impregnering är dock oftast kopparbaserad och innehåller även borsyra, som i djurförsök visat sig hormonstörande.
Vidare är koppar mycket giftigt för vattenlevande växter och djur. Kopparföroreningar är dessutom bioackumulerande.
Ett tag var det vanligt att använda gamla telefonstolpar eller järnvägsslipers som, till exempel, rabattkant i trädgården. Dessa var behandlad med cancerframkallande kreosot. Dessa bör du istället plocka bort samt byta ut jorden omkring med en halvmeters omkrets.
Var även medveten om att det finns träskyddsmedel som kan vara skadlig för miljön. Så det är bra att känna till historian av allt trävirke du planerar återbruka.
Återbruka inte gamla bildäck.
Bildäck kan innehålla farliga kemikalier som poly- aromatiska kolväten, fenoler, metaller och ftalater. Gamla däck innehåller HA-oljor som i sin tur innehåller 10-30 procent polycykliska aromatiska kolväten (PAH). PAH är enligt kemikalieinspek- tionen den största grupp av cancerogena ämnen som vi idag känner till. (Kristianstads kommun igen)
EU förbjöd cancerogena HA-oljor i däck från 2010 men faktum kvarstår att bildäck är tillverkade för att håller emot slitage när de rullar på asfalterade vägar. Och inte för att, till exempel, odla mat i.
Se även FOBOs svar till en fråga om att odla mat i bildäck.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Den enklaste form av återbruk? – Målarfärg

Vi försöker använda mindre plast genom att gradvis borra hål i alla keramikkrukor (för att slippa ha en plastkruka inuti). Men lite målarfärg på krukorna skulle nog vara snyggt (de blåa krukorna passar inte till vår röda dörr, tycker jag), även om vi hos oss inte riktigt har kommit dit ännu …Det finns ju förstås ett annat alternativ också – att gå loss på alla andra krukor och målar dem röda, gröna och gula istället.
Om du vill ha en enhetlig utseende och objekten går att måla, så kan det vara lösningen – det är relativt billigt att måla och förlänger ofta livet på saker. Hos oss har vi för det mesta egentligen hållit oss till svart slamfärg med gröna detaljer, samma som huset. Det är ju den färg man har hemma.
Att ta tillvara
Som familj är vi ganska bra på återbruk av material vi har hemma. Och det är min man som står för mycket av det praktiska konstruktionsarbetet i trädgården. Fast vi är betydligt sämre på att leta runt och hitta begagnat material när vi behöver köpa någonting. Så jag väntar med att damma av min gloria och visar istället några exempel av problem som vi har löst med sådant vi hade hemma.
Fina lekhuset

Min man byggde vårt fina lekhus med material som blev över när vi inredde ett ”inredningsbart utrymme” över garaget. Barnen har dock blivit stora och det hade blivit ett krukhus istället, så 2021 tog vi ner lekhuset. Mycket av materialet har kunnat återanvändas.
Dölja fula vattentunnor med hjälp av återbruk
Bland annat använde Robert material från lekhuset till att bygga ett skydd till en regntunna. Skyddet har både ett praktiskt och en estetisk funktion – den skyddar regntunnan från solen vilket gör att både regntunnan och vattnet däri kommer hålla längre.

Vår första regntunna ställde vi mitt vid entrédörren. Ett lite ovanligare syn kanske, men den fångar vatten från 2 av tre tak. Skyddet till denna regntunna består av återbruk från överblivet kastanjestaket. Enda nackdelen med att odla rosenböna så här vid entrén är att det inte går att läsa nummerskylten på huset längre!


Ytterligare ett sätt att dölja vattentunnan är att lägga en hylla över. Hyllan är ett enkelt återbruk av lekhusdörren. Man kan aldrig har för många platser att ställa krukor!
Slå-dig-ner platser från återbruk
Vi älskar ljugarbänkar i vårt hushåll. Och jag hör till dem som tycker att man aldrig kan ha för många slå-dig-ner platser i en trädgård.

Stocken som blev bänkarna i det här kapitlet kämpade sonen med att kapa. Under hans yxhuggarfas. Med hjälp av pappa förstås. Stocken låg längst ner i en väldigt brant backe. Robert lyckades klyva den i två delar så vi kunde få upp den till trädgården. Och han testade shou sugi ban metoden med svärfars blåslampa. Så när man sätta sig på någon av dessa två bänkar blir man omfamnad av ett stycke familjehistoria. Minnen väcker känslor. Detta kan man faktiskt inte köpa!

Diverse andra exempel på återbruk i min trädgård
Grejen med återbruk är att resultatet blir väldigt personligt och helt unikt. Den enda som du behöver behaga är dig själv (och möjligen familjen). Och återbruket behöver inte vara så avancerat.



Växthus från gamla fönster
Jag sparar det bästa till sist – ett växthus av gamla fönster som en väninna till mig skapade. Det är helt klart det finaste växthus jag har sett.

Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer