okt 17, 2018 | Ätbara perenner | 2 Kommentarer

Ätbara växter med höstfägring

Även ätbara växter kan vara fina på hösten. Här kommer en bildsamling från oktober 2018 som visar vilka fina höstfärger du kan få även om du satsar på många ätbara växter. Det var väldigt lätt att hitta fina höstfägring och även blommar som höll sig mycket längre än vanligt eftersom det var en så varm och solig oktober – vi får försöka hålla den färgsprakande bilden kvar på näthinnan under vintern!

Beräknad läsningstid: 7 minuter

Svart mullbär får gula höstfärger

Svartmullbär får en gul höstfärg. Den sprakar fint mot grannens vildvin

Vi börjar med ett blad. Denna blad tillhör min spaljerade (och ännu ganska liten) svart mullbär (Morus nigra) vars gula höstblad lyser fint mot grannens vildvin.

Svartaronias blad blir röda på hösten

Höstfägring hos svartaronia

Granne med svart mullbären är en till experiment – att spaljera en svartaronia (Aronia melanocarpa). Vilken fin röd färg bladen har fått i år!

Rönn

Rönn får vackra röd-orange höstfärger

I min trädgård har jag två väldigt unga sötrönn som får inte riktigt lika sprakande höstfärger som de vanliga rönnarna (Sorbus aucuparia) som du ser på bilden. Jag läste nyligen om ett knep man kan använder om man har problem med rönnbärsmal i sin äppelodling. Det kan nämligenhjälpa att plantera inte bara vanligt rönn i närheten, men också olika prydnadsrönn och aplar som fångstträd. Ju mer pålitliga blomningen på rönnen är, ju mindre problem man får med rönnbärsmal på äppelträd. Info om rönnbärsmal från Jordbruksverket

Vilket incitament att plantera alla möjliga vackra buskar och träd som du kan då klassificera som nyttoväxter! Och som får så vackra höstfärger.

Mina två sötrönnar är x Sorbaronia fallax ’Burka och x Crataegosorbus mitschurinii ’Granatnaja’.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Minikiwi

Minikiwi. Hanplantan får djup röda blad på hösten med honplantan i bakgrunden

Han- och hon-plantorna på mina minikiwi (Actinidia Minikiwi-Gruppen)hade helt olika beteende och färger under hösten. Hanplantan fick mörkröda blad på en gång medan honplantans blad sakta blev mer och mer gulstrimmiga med bara en antydan till rodnad i bladspetsarna.

Läs Växtporträtt av minikiwi – en dold delikatess

Koreansk silverbuske – bären blir en del av höstfägringen

Koreansk silverbuske - bären mognar i oktober vilket ger en anna sorts höstfägring

Bladen på mina koreanska silverbuskar (Elaeagnus umbellata) förblir silvriggröna ända tills de ramlar av. Men bären mognar så pass sent att de i sig är en del av höstfägringen.

Häggmispel

Häggmispel

På bilden ser du höstfärgerna på häggmispel (Amelanchier spicata). I min trädgård har jag bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia), men just den planta står lite för skuggigt för att få riktigt fina höstfärger.

Hybridblåbär

Hybridblåbär

Den djupröd höstfärgen på hybridblåbären (Vaccinium Angustifolium-Gruppen)var ovanligt vacker.

Kärleksörtens blommor skapar höstfägring

Kärleksört

Mina kärleksört (Hylotelephium telephium, troligen sorter ’Herbstfreude’) fick en djupare färg.

Läs Kärleksört – växten som har allt?

Ätbara perenner ger oss fina höstfärger på flera olika sätt

Myskmalva

Flera blommor blommade över ovanligt tidigt 2018 och blommade sedan om efter att de var nerklippta. Mina myskmalvor (Malva moschata) var väldigt fina i andra blomningen.

Stor ormrot är lite rufsig i sin andra blomning

Stor ormrot (Bistorta officinalis) följde sitt vanligt levnadsmönster genom att blomma på våren, vila på sommaren och sedan komma igång igen. Nu står några lite rufsiga blommor kvar ända in i oktober. Stor ormrot är dessvärre inte en ätbara perenn jag rekommenderar. En planta har jag numera flyttat ner till lotten i det man kan kalla för vetenskapligt syfte. Resten har jag kasserat. Läs mer om varför jag inte rekommenderar stor ormrot.

Även vissa funkior får fin höstfärg

Vissa funkia sorter, dock inte alla, få en sprakande gul färg på hösten.

Fröställning på fjällsyra

Fjällsyra, som blommade över för ett tag sedan, får fina fröställningar i vit med rosa kant framåt hösten.

Läs Fjällsyra – syrligt salladsblad med lång säsong

Självsådda lejongap och en viol

Mitt försök att direktså en örtskikt av olika violer och klockor på en ny plantering var inte så lyckad. Men en viol överlevde sniglarna och den blommade fint i oktober tillsammans med lite självsådda lejongap (lejongap är inte ätbart vad jag vet, den råkar bara vara med på bilden).

Mer läsning

Läs Ätbara perenner i din trädgård för information om många andra ätbara perenner samt odlings- och planeringstips.

Vill du satsa på fleråriga ätbara växter och att arbeta med naturen istället för emot den, är skogsträdgårdsodling kanske det du är ute efter.

Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Lena.wahlborg

  Du borde bli fotograf…. oxå?!! Vackra och berättande bilder??! Häggmispel är en av Hans favoriter! Vi ”har-hade” en stor och vacker på vår tomt!!!

  Svara
  • Nicky English

   Tack vad snäll du är 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.