Ätbara blommor i skogsträdgården

Det finns många ätbara blommor i skogsträdgården – det vill säga ätbara perenner som även har ätbara blommor. Jag måste dock erkänna att min kärlek för blommor är som allra störst när blomman står kvar på plantan och gör nytta för pollinerande insekter. Men faktum är att många blommor kan vara nyttiga även för oss människor. Hos oss är det störst chans för en blomma att hamna i maten om den blommar samtidigt som jag plockar ihop midsommarsalladen. Men några ätbara blommor har jag även smakat i syftet att bättre lära känna mina ätbara perenner.

Festmiddag med mycket hemodlad mat – däribland blommor från funkia och mjölkklocka i salladen.
Festmiddag med mycket hemodlad mat – däribland blommor från funkia och mjölkklocka i salladen.

Läs: Skogsträdgården – ditt ätbara mångfaldsparadis för att få en förklaring av vad skogsträdgårdsodling är och varför den är så bra.

Läs: Ätbara perenner i din trädgård för en djupdykning i världen av ätbara perenner.

Här kommer en lista på de ätbara blommor som finns i min skogsträdgård (eller på lotten).

Beräknad läsningstid: 15 minuter

Bladlök, Allium spp. 

Blommorna på alla sorters bladlök (eller alla i släktet Allium egentligen) är ätbara. Vissa blommor kan dock kännas lite torra i munnen, så det gäller att prova sig fram till favoriterna.

Eftersom jag är ganska oäventyrlig har jag hittills bara smakat blommorna på gräslök. Det finns en del att utforska här för mig!

Gräslök, Allium schoenoprasum i blom – en av alla ätbara lökblommor.
Gräslök, Allium schoenoprasum i blom – en av alla ätbara lökblommor.

Läs Provodling av Allium, säsong 1

Blåklockssläktet, Campanula spp.

Alla växtdelar i blåklockssläket är ätbara. Så även blommorna. Vissa blåklockor vill man inte bjuda in i trädgården. Som exempel är knölklocka ett hemskt ogräs. Men om man har drabbats av den kan man åtminstone få lite revansch genom att äta blommorna. På så sätt förhindrar du den från att producera fröer.

Ett antal år sedan gjorde jag en provodling av alla önskvärda sorter av blåklockor som jag kunde hitta fröer till. Av dessa var det endast mjölkklocka som jag lyckades med. Och så har jag enstaka plantor av liten blåklocka i gobelängen.

De ätbara blommorna på mjölkklocka, Campanula lactiflora
De ätbara blommorna på mjölkklocka, Campanula lactiflora

Bronsfänkål, Foeniculum vulgare Rödbladiga Gruppen

Bronsfänkål odlar vi oftast som ettåring. Men i egenskap av den enda planta av bronsfänkål som jag har fått att överleva och återkomma (alltså att vara flerårig) inkluderar jag bronsfänkål i min lista av ätbara blommor. Denna bronsfänkålplanta bor tillsammans med bland annat en Ros ’Hansa’ (magentafärgad blommor), gammaldags (blåa) irisar och rosablommande kärleksört. Eftersom jag var så stolt över att få en planta bronsfänkål att överleva fick den stå kvar där, 2 meter hög och blommande i gult. Växtnörden vann över trädgårdsarkitekten. Så kan det gå!

Bronsfänkål, ätbara blommor som även sensommarinsekterna uppskattar
Bronsfänkål, ätbara blommor som även sensommarinsekterna uppskattar

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Daglilja, Hemerocallis spp.

Blommor på alla dagliljor är ätbara. Givet att plantskolan inte har besprutat plantan med kemikalier. Troligen är inte blommorna på alla sorters dagliljor lika goda dock. 

Själv har jag fortfarande inte kommit så lång som att smaka själv på mina dagliljor. 2021 kom jag så långt som att plocka en blomma och en knopp men sedan kom de inte närmare våra tallrikar än diskbänken. Nog är det bra att ha några ambitioner kvar att uppfylla!

Läs: Hur många dagliljor måste man ha?

Brunröd daglilja, Hemerocallis fulva, med ätbara blommor och knoppar.
Brunröd daglilja, Hemerocallis fulva, med ätbara blommor och knoppar.

Funkia, Hosta spp.

Ännu (i skrivande stund, mars 2022) har jag inte smakat huvudnumret när det gäller funkia. Det vill säga, jag inte har smakat skotten eller bladen. Detta för att mina stackars funkiaplantor växer ganska långsamt (det gör ju de flesta sorters funkia) och blir hårt attackerade av sniglar. Men våren 2022 borde jag kunna skörda några skott.

Däremot har jag smakat på blommorna. Både ’Big Daddy’ och doftfunkia (Hosta ’Royal Standard’) har krispiga vita blommor. Jag upplevde en parfymsmak hos doftfunkia (inte så konstigt med tanke på namnet) vilket jag inte var så förtjust i. Men ’Big Daddy’ var en hit – som en krispig salladsingrediens.

De ljuslila blommorna på blomsterfunkia (Hosta Fortunei-Gr. ’Francee’) tyckte jag var lite sladdriga och därmed inte så kul att ha i salladen. Tydligen upplevde jag att konsistensen var viktigare än smaken…

En septembersallad med bland annat blommorna från doftfunkia.
En septembersallad med bland annat blommorna från doftfunkia.

Läs Funkia som grönsak

Luktviol, Viola odorata 

Blommorna på alla arter av viol är ätbara. Violblommor är också kanske de mest kända ätbara blommor i skogsträdgården. Luktviol är dock den som verkar vara mest långlivade som växt. I alla fall hos mig. Just luktviol har jag inte smakat blomman på. Undrar om den smakar parfym på samma sätt som doftfunkia…De violblommor jag har ätit i sallad har varit fin som dekoration men inte utmärkt sig på något smakmässigt sätt.

Luktviol
Luktviol

Lungrot, Blitum bonus-henricus

Det är kanske att ta i lite att kalla blommorna på lungrot (kallas även för Goda Henriks målla) ätbara blommor. Blomknopparna kan man koka och äta ungefär som broccoli. Blomknopparna och blommorna ser misstänkt likadana ut. Man märker skillnaden när man upplever hur trådigt blomman blir när man har kokat och börjat äta den. 

Lungrot i blom
Lungrot i blom

Läs Lungrot – Bad King Henry?

Löparfetblad, Sedum sarmentosum

Löparfetblad har även den ätbara blommor – väldigt dekorativa i midsommarsalladen. Smaken och konsistensen har inte etsat sig fast i mitt minne så troligen är de rätt milda i smaken. Såsom också löparfetbladens skott är.

Midsommarsallad av fleråriga växter. De gula blommor är löparfetblads blommor.
Midsommarsallad. De gula blommor är löparfetblads blommor.

Läs mer om Löparfetblad

Maskros, Taraxacum officinale 

Jag kan inte påstå att jag har planterat maskrosor. Men de finns där i gobelängen hemma och överallt utanför bäddarna på lotten. Vi har ätit maskrosknoppar stekt i smör. Tydligen kan man även göra sirap med blommorna. Och så är blommorna väldigt nektarrika och därmed uppskattade av bina. 

Maskrosknoppar stekta i smör
Maskrosknoppar stekta i smör

Läs Släpp ogräs in i köket

Myskmalva, Malva moschata

Myskmalvans blommor har jag inte smakat ännu. Men man brukar få många blommor, så det borde inte vara svårt! Om du dessutom klipper ner plantorna efter blomningen kommer det troligen nya blommor senare på sommaren.

Myskmalva har ätbara blommor
Myskmalva

Nävor, Geranium spp

Blommor på alla nävor är ätbara. Skamligt nog har jag inte smakat några blommor från mina nävor heller. Jag borde verkligen bli mer äventyrlig med mina sallader i år!

Liten flocknäva i blom. Nävornas ätbara blommor brukar vara populära hos bina också.
Liten flocknäva i blom. Nävornas ätbara blommor brukar vara populära hos bina också.

Läs mer om nävor i 6 fleråriga ätbara växter för en prydnadsträdgård

Sandsenap, Diplotaxis tenuifolia

Blommorna på sandsenap är också ätbara. Och inte heller dessa har jag smakat. Jag blir ju så förtjust i hur insekterna njuter av blommorna så jag glömmer oftast att prova själv!

Blomflugor njuter av sandsenap
Blomflugor njuter av sandsenap

Spansk körvel, Myrrhis odorata

Allting på spansk körvel smakar anis. Detta betyder att blommorna (och bladen) passar bra till efterrätt, om man nu gillar anissmaken. Men även som en smaksensation i en perennsallad.

Var lite försiktig med att plantera spansk körvel – den kan ta över rejält om den får chansen.

Läs mer om spansk körvel

Hela spansk körvel smakar anis – även blommorna
Hela spansk körvel smakar anis – även blommorna

Strandkål, Crambe maritima

Mina strandkålsplantor har inte blommat ännu. Men nu har jag flyttat dessa ner till lotten till en bädd där de uppenbarligen trivs utmärkt. Så jag kanske får chansen att skörda broccoli-liknande blomknoppar i år! Själva blommorna kan du även äta i sallad. De smakar tydligen honung.

Strandkål i sin naturliga miljö, Fårö. OBS strandkål är fridlyst
Strandkål i sin naturliga miljö, Fårö. OBS strandkål är fridlyst

Stäppkål, Crambe cordifolia

Blommorna på stäppkål har jag ätit. De smakar kål. Vi blev något mindre entusiastiska över detta när vi insåg att det gömde sig småkryp i blommorna.

Blomställningarna på stäppkål är uppemot 2 meter höga. Den kräver sin plats.
Blomställningarna på stäppkål är uppemot 2 meter höga. Den kräver sin plats.

Svartrot, Scorzonera hispanica

Blommorna på svartrot är ätbara. Svartrot är en nykomling hos mig – jag drog upp ett gäng plantor från frö förra sommaren. Det är bladen och blommorna jag vill åt – en växt blir ju inte flerårig om man äter roten.

Tusensköna, Bellis perennis

När jag fick för mig att så tusensköna var det endast fröer till denna dubbelblommande sort jag kunde hitta. Det kändes något bättre när jag fick reda på att man kan äta blommorna. Men nu har jag fröer till vanlig enkelblommig tusensköna som jag hoppas kommer ta överhanden istället. Dock har jag inte smakat blommorna ännu. 

Dubbelblommande tusensköna är inte så bra för insekter. Tur att blommorna är ätbara då!
Dubbelblommande tusensköna är inte så bra för insekter. Tur att blommorna är ätbara då!

Vårsköna, Claytonia sibirica

Jag testade vårsköna väldigt försiktigt bakom växthuset för några år sedan. Och lyckades ha ihjäl plantan. 

Vårsköna klassades i SKUD (Ref [1]) som potentiellt invasiv men i Risklistan (Ref [2]) som kom några år senare klassas den som låg risk. Därför har jag sått fröer i år och kommer prova den på nytt. Kanske även smaka på blommorna om något år…

Vårsköna i blom
Vårsköna i blom

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser 

[1] SKUD Svensk kulturväxtdatabas – sök växtnamn

[2] Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige – ArtDatabankens risklist Risklistan är lättast att läsa i samband med introduktionstexten som ger nyckeln till risknivåerna

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.