apr 17, 2023 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

8 ätbara perenner för torr skugga

Det finns orättvist mycket (tycker jag) torr skugga hos oss. Men ändå är området förvånansvärt produktivt när det gäller skörd av fleråriga grönsaker. Här kommer en lista av 8 ätbara perenner för torr skugga. Ingen av dessa växter skulle ha något emot lite mer fukt dock, så om du är lyckligt lottad nog att istället ha lagom fuktig, men väldränerad skugga i din trädgård är det bara att köra på.

Område av torr skugga i min trädgård
Område av torr skugga (bortom bänken) i min trädgård

Beräknad läsningstid: 7 minuter

1. Blodskräppa, Rumex sanguineus

Blodskräppa, Rumex sanguineus, såsom den växer i torr skugga
Blodskräppa i torr skugga

Egentligen är blodskräppa kvar i trädgården på nåder. Men den ger tidiga, syrliga, rödådrade blad som är god i sallad. Och ganska snygga. Bor den i en mer fuktighetshållande jord kan den även utvecklas till en fin planta som skulle bli betydligt mer produktiv. Men som det är nu får jag några få småblad följd av en väldigt ful blomstängel. Som dessutom måste kapas ganska raskt om jag ska undvika att ha alltför många små blodskräppor runtom i trädgården. Blodskräppa får nog inte högsta poäng som ätbara perenn i torr skugga, men gör ändå en värdefull insats till den tidigaste salladen.

2. Brunnäva, Geranium phaeum

Brunnäva, Geranium phaeum ’Samobor’ är populär bland insekter förutom att vara en bra ätbara perenn i torr skugga.
Brunnäva, Geranium phaeum ’Samobor’

En till ätbara perenn för torr skugga som är ivrig att sprida sig med frön är brunnäva. Men detta förlåter jag eftersom den är så väldigt snygg, både i bladverket och i blom. Dock är det enbart blommorna man kan äta – som blir ett fint tillskott i salladen, särskilt om du råkar ha sorten ’Samobor’ som hos mig. Blommorna är dessutom inte enbart dekorativa utan de innehåller även mycket höga halter av antioxidanter (Ref [1]).

3. Fjällsyra, Oxyria digyna

Fjällsyra, Oxyria digyna
Fjällsyra, Oxyria digyna

Vill du ha syrliga blad i din sallad tycker jag att fjällsyra är ett mycket bättre val till torr skugga än blodskräppa (fast kanske något mindre snygga blad). Det är ju just bladen man skördar, och dessa kan du skörda hela säsongen – även efter blomning. 

Fjällsyra självsår sig villigt, så kanske inte bästa val intill en grusgång, men å andra sidan kompenserar växten på det sättet för att plantorna inte är så långlivade.

Läs mer i Fjällsyra – syrligt salladsblad med lång säsong.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

4. Funkia, Hosta spp

Funkia, Hosta ’Big Daddy’
Funkia, Hosta ’Big Daddy’

Med funkia behöver du vänta länge tills du kan få en ordentlig skörd. Det kan nämligen ta 3 – 5 år för en planta att etablera sig. Om du, som jag, dessutom har snigelproblem kan det ta ännu längre. Min lösning till snigelproblemet är att odla mina funkior i zinkhinkar (bastuhinkar från K-Rauta) under några år för att ge dem ett skyddat försprång. Hos mig i zon 3 behöver jag inte ens skydda hinkarna under vintern.

Är det värt det? Jag, som brukar dissa växter vid minsta uppvisning av kinkighet, är faktiskt beredd att göra allt det här för att få skörda funkiaskott på våren. Man kan även äta unga blad och blommor i sallad och fullt utvecklade blad tillagade. Och funkia (åtminstone de som är planterad i marken) klarar sig förvånansvärt väl en torr sommar, har jag märkt.

Favoriten av de jag har odlat hittills är Funkia ’Big Daddy’.

Läs mer i Funkia som grönsak

5. Luktviol, Viola odorata

Luktviol, Viola odorata
Löparfetblad och självinflyttade luktvioler

I torr skuggan hos mig finns ett bestånd av violer som själva har hittat till trädgården samt några planterade luktvioler. Jag var helt övertygad om att alla dessa var luktvioler, men under vintern har jag börjat fundera på om inte de som har hittat hit själva kan vara buskviol, Viola hirta, istället. Under våren ska jag undersöka saken närmare.

Hursomhelst kan man äta blommor och blad i sallad. Och man kan använda äldre blad som förtjockningsmedel i tillagade rätter.

Luktviol dyker upp i inlägget 18 ätbara marktäckare såväl som i ett inlägg om Ätbara blommor i skogsträdgården. För att inte nämna dess värde som icke invasiv tidig vårblomma i inlägget De tidiga vårblommorna.

6. Löparfetblad, Sedum sarmentosum

Löparfetblad är en utmärkt ätbara perenn i torr skugga
Löparfetblad är en utmärkt ätbara perenn i torr skugga

Det är kanske lite förvånande att hitta en fetbladsväxt i ett blogginlägg om ätbara perenner för torr skugga. Men mitt bästa bestånd av löparfetblad växer i detta område. Eventuellt på grund av en relativt låg nivå av konkurrens. Dessutom blommar den där också!

Läs mer i Löparfetblad – en ätbar perenn

7. Skogslök, Allium scorodoprasum

Skördeklara skogslök, Allium scorodoprasum
Skördeklara skogslök, Allium scorodoprasum

Jag har testat att odla många olika allium på olika platser i trädgården (See Provodling av Allium, säsong 1), men skogslöken är favoriten. Den vill [ER1] ha en väldränerad jord på skyddad växtplats, så min torra skugga passar nog bra. 

Skogslök i blom
Skogslök i blom

8. Vårsköna, Claytonia sibirica

Vårsköna i blom
Vårsköna, claytonia sibirica i blom

Vårsköna är en nykomling till den här delen av trädgården. En till växt som gillar att självså sig. Man kan äta blad och blommor i sallad.

Det är värt att poängtera att i SKUD (Svensk kulturväxtdatabas) beskrivs vårsköna som en potentiellt invasiv främmande art. Detta är baserat på en studie från 2015. I en senare studie av SLU Artdatabanken (ref [2], 2018) har de klassificerat om vårsköna och bedömer den utgöra låg risk för påverkan på inhemska växter och naturtyper.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] ”Skogsträdgården. Odla ätbart överallt” av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg

[2] Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige – ArtDatabankens risklist Risklistan är lättast att läsa i samband med introduktionstexten som ger nyckeln till risknivåerna


Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.