aug 22, 2018 | Ätbara perenner | 2 Kommentarer

6 fleråriga ätbara växter för en prydnadsträdgård – tips från en trädgårdsarkitekt

Listan på odlingsvärda ätbara växter som är också fleråriga skulle kunna vara väldigt lång. Men den här gången är det en lista som är filtrerad genom min trädgårdsarkitekts öga. Det vill säga att jag fokusera även på växtens utseende och hur den kan användas i en trädgårdsdesign sammanhang. Det blev en lista på fleråriga ätbara växter för en prydnadsträdgård.

Dagens filter tar fram 6 fleråriga ätbara växter som är pålitliga, tuffa, lätta att få tag på och med stort skönhetsvärde. Dock är de snarare stomväxter än primadonnor – de kan användas i stora mängder utan att ögat tröttnar.

Det skadar inte heller att minst 4 av dessa ätbara växter dessutom är utmärkta bi- och/eller fjärilsväxter.

Du kanske redan har någon av dem i din trädgård?

Beräknad läsningstid: 18 minuter

1.Daglilja

Linnés Hammarby. Hemerocallis fulva, brunröd daglilja, en ätbara perenn där man skördar knoppar och blommor. En av de bästa ätsorter
Linnés Hammarby. Hemerocallis fulva, brunröd daglilja. En av de bästa ätsorter enligt [1] .

Daglilja som ätbar växt

På dagliljan är det blomman eller knoppen som man äter. Alla sorter är ätliga men jag vet inte om alla är lika goda, det finns nämligen ca 80 000 namnsorter i alla färger förutom blå.

Blekgul daglilja (Hemerocallis citrina) och brunröd daglilja (Hemerocallis fulva) ska vara bra ätsorter [1], men annars tycker jag att man kan ha mycket roligt genom att plantera de sorter man själv tilltalas av och bara provsmaka.

Det största utmaningen för daglilja som ätbar växt är dock det här – hur sugen är man att offra dessa vackra blommor som mat? Eller, som jag skriver i ett annat inlägg, hur många dagliljor måste man ha?

Att tänka på när du använder daglilja i en trädgårdsdesign

Bladverket varierar mellan olika sorter från smala, nästan gräslika, till styvare mer upprätta blad som påminner om svärdsliljans blad. Höjden på bladverket kan också variera. Dock är det väldigt svårt att få fram information om just bladverk när man läser om en sort.

Dagliljan grönskar relativ tidigt på våren och bladverket är sedan fint genom hela säsongen tills den fryser ner. Vissa sorter kan även vara vintergröna. Detta gör att de går utmärkt att samplantera med andra växter som grönskar ännu tidigare och sedan vissnar ner på sommaren som vårblommande lökar, såsom tulpaner och allium, eller löjtnantshjärta. På grund av det svävande, böljande bladverket gör sig dagliljan fin både i framkant och längre bak i en plantering.

Vill du använda daglilja som marktäckare – dvs att den ska skugga marken på ett effektivt sätt för att hindra ogräs – bör du plantera den något tätare än den 40cm planteringsavstånd som brukar anges.

Bladverket på dagliljor är frodig men neutral fast med en tydlig struktur vilket gör det lätt att skapa en växtkomposition där man både kan jobba med kontraster i bladverk och med att lyfta fram någon nyans i blomman med andra växter.

Daglilja vill ha sol till halvskugga och näringsrik, lätt fuktig men väldränerad jord. Enligt boken. I min erfarenhet är dock daglilja väldigt benägen att sluta blomma om det blir skuggigare. Därför rekommenderar jag full sol för dina dagliljor, för att vara på den säkra sidan.

Daglilja som insektsväxt

Blommorna på daglilja innehåller både pollen och nektar men kanske inte i sådana mängder som gör den till en av de allra populäraste insektsväxterna.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

2. Nävor

Nävor som ätbara växter

Det är blomman på nävor, faktiskt på alla nävor, som är ätbar. Någonting i mig tycker det är att ta i lite väl mycket att kalla en så liten blomma för flerårig grönsak, men jag försöker utmana mina fördomar. Tydligen innehåller blommorna mycket höga halter av antioxidanter! [2] Och så är ätbara blommor ett fint inslag i salladen.

Att planera trädgård med nävor

Från början pratade jag bara om flocknäva, Geranium macrorrhizum, i det här avsnittet. Flocknäva är en otroligt användbar marktäckare som har förmågan att konkurrera ut ogräs. Den är i princip vintergrön, tålig och frisk. Men. Flocknäva är numera med på en risklista som tagits fram av ArtDatabanken där de har analyserat vilka växter (och djur) kan komma att vara ett hot mot biologisk mångfald [3]. Därför vill jag vidga vyerna och prata om andra nävor istället.

Det finns nävor till nästan allt. Och nej, jag har inte provat alla. Men ju fler sorter jag möter, ju mer intresserad jag blir av denna släkt.

Liten flocknäva

Behöver du en tålig, lite spretig, tidigt grönskande marktäckare så kan liten flocknäva (Geranium cantabrigiense) vara en möjlighet. Den klarar sol till halvskugga och är torktålig. Den blommar i juni och en bit in i juli om du har tur.

Liten flocknäva 'St Ola' med sina ätbara och nektarrika blommor och aromatisk bladverk
Liten flocknäva St Ola

Blodnäva

Har du full sol och mager jord så är blodnäva (Geranium sanguineum) en tacksam kämpe. Min erfarenhet av denna växt är i riktigt utsatt läge med gassande sol och salta vindar. Då tycker jag inte att blomning varar särskilt länge, men vi har höstfärgerna att njuta av lite senare. Så länge jorden är mager och läge är soligt så håller den ett fint kuddformigt växtsätt.

Blodnäva som växer på kanten av en äng. Den producerar ätbara blommor i juni-juli
Blodnäva

Kungsnäva

Tredje tuffingen som jag kommer nämna här är kungsnäva (Geranium magnificum). Ca 60cm hög och ganska torktålig. Den verkar faktist håller sin form bäst om den växer i lite karga förhållanden. Ganska spridningsbenägen så se upp att inte ge den för veka grannar. Jag tänker mig att den är en växt som kan sköter sig själv en bit bort om den ska täcka marken under en buske som är kanske lite kal nertill.

Kungsnäva, som också har ätbara blommor, tar gärna för sig - ska inte planteras intill alltför blyga växter
Kungsnäva

Trädgårdsnäva

Trädgårdsnävorna är ett ämne i sig. Dessa varierar väldigt mycket mellan olika sorter. Den välkända Rozanne är en fantastisk långblommare i blå. Snarare en utfyllnad och vävare i rabatten än en marktäckare. Och den försvinner helt på vintern.

Jag har planterat Trädgårdsnäva Dreamland för första gången i år. Med sina ljusrosa blommor är den också en långblommare, men lite lägre än Rozanne och den verkar än så länge vara en utmärkt marktäckare. Det återstår att se hur den beter sig framåt höstkanten och när den börjar grönska på våren.

Trädgårdsnävan Patricia hamnade också i en av mina rabatter för första gången i år. Med sin 80cm höjd är den en gracil växt som vävar in bland bladverket av höstsilverax ’Brunettte’. En lovande början.

Trädgårdsnäva 'Patricia'. Ätbara blommor som vävar in bland andra höga växter
Trädgårdsnäva ’Patricia’

Det blir många blommor till salladen…

Nävor som insektsväxter

Alla nävor är utmärkt nektarkällor för insekter. Generellt dock tycker jag att bina verkar föredra blommor som finns i mängder av samma sort över blommor där det bara finns några få. Om de får välja. Så det beror kanske lite på hur du använder dina nävor, hur populära de blir med insekterna.

Provodling på gång – kan näva fungera som snigelbarriär?

Nästa inköp på näva fronten för mig kommer vara blanknäva (Geranium nodosum). Jag har nämligen observerat att nyplanterade funkia med en stor sjok av trädgårdsnäva ’Dreamland’ framför har varit nästan helt förskonad från snigelattack. Funkiorna i min skogsträdgård som är mest utsatta för sniglarna växer dock i skugga, därför tänkte jag prova och se om inte blanknäva kan lyckas avskräcka sniglarna. Eller kanske avleda sniglarna.

Eftersom de flesta (kanske alla?) nävor har aromatisk bladverk verkar de vara helt ointressant som snigelmat.

Jag återkommer…

3. Funkia

Hosta (Tardiana-Gruppen) 'Halcyon', funkia. En av många sorter av denna fantistisk ätbara perenn, funkia.
Hosta (Tardiana-Gruppen) ’Halcyon’. En funkiasort som är mindre aptitlig för sniglar.

Funkia som ätbar växt

Med funkia, hosta spp.är det mycket lättare att tänka i termer av en flerårig grönsak. Både skotten, bladen och blommorna ger ett näringsrikt inslag i kosten. Även här finns det en mängd olika namnsorter att prova sig fram genom. Det är kanske inte det första växt du tänker på när du letar efter ätbara växter, men den är faktiskt ganska vanlig som grönsak i Japan.

Enda nackdelen är att funkior är oftast ganska långsamtväxande, vilket gör att det kan dröja länge innan du känner du vill skära av ett skott för att provsmaka. Särskilt eftersom sniglarna verkligen tar för sig! Jag har kommit så långt att jag har provat blommorna i sallad. Snyggt, krispigt och helt ok smak. Det verkar vara skillnad mellan blommorna på olika sorter också. De vita blommor på funkia ’Big Daddy’ var stadiga och krispiga medan jag upplevde att ’Francées’ lila blommor hade lite mindre substans.

Funkia i trädgårdsarkitektur

Det är få växter som har ett så stark arkitektoniskt uttryck som funkia. De utstrålar lugn och elegans. Blommorna i det här fallet är en bisak och det är många som klipper bort dem för att behålla fokusen på bladverket. Passa gärna på att äta blommorna i så fall, om du är lagd åt det hållet!

Det som kanske inte är så välkänt är att det finns olika växtsätt hos funkia – vissa namnsorter gör sig bra som marktäckare medan andra har ett mer upprätt växtsätt och täcker därför inte marken omkring sig. Man skulle kunna kombinera två sorter med samma utseende på bladen och olika växtsätt för att få både marktäckning och höjd i en enhetlig plantering.

Funkia kan ta ett tag att etablera och växa till sig. Därför kan det vara värt att köpa stora plantor. Väl etablerad är dock funkia pålitlig och långlivad.

Funkia vill växa i fuktighetshållande jord och halvskugga. De flesta sorter klarar till och med full skugga medan till exempel doftfunkia föredrar sol.

Nämnde jag sniglarna? De kan vara ett problem. Vissa sorter har lite styvare blad och är mindre aptitlig för sniglar. Det kan också vara värt att plantera funkia på en torrare plats än det som brukar rekommenderas – jag känner till flera stora och frodiga funkior som växer där de inte borde trivas. En brasklapp dock. Tar man alla dessa åtgärder för att göra bladen mindre attraktiva för sniglarna, blir de även mindre attraktiva för oss människor att äta?

Funkia som insektsväxt

Jag har inte hittat någon information som pekar mot att blommorna på funkia ska vara särskilt värdefulla för våra pollinerare. Men blommorna på mina funkior får onekligen en hel del besök – det är framförallt humlor jag har observerat. Så du kanske inte måste vara alltför snabbt att klippa bort blommorna!

4. Kärleksört

Kärleksört 'Matrona' i Drömparken Enköping. Kärleksört är en ätbara perenn som är en värdefull sensommar nektarkälla till våra pollinerare
Drömparken Enköping och kärleksört ’Matrona’. En sort som täcker bra.

Kärleksört som ätbar växt

Skott och blad av kärleksört är goda i sallad med en krispig konsistens och lätt syrlig smak. Smaken kan dock vara något besk om plantan har vuxit under torra förhållanden. Den är en av mina favorit ätbara växter.

Kärleksört i en prydnadsträdgård

Hos mig klarar sig kärleksört (Hylotelephium telephium) riktigt bra i sommarens torka. Kärleksört är lättodlad och har stort prydnadsvärde från att den börjar visa sig tidigt på våren. Dess torkade blomställningar är en prydnad i vinterträdgården ända tills de eventuellt bli tillplattade av snö. Kärleksörten blommar fint i både soliga och halvskuggiga lägen.

Det finns många olika sorter av kärleksört med varierande blad- och blomfärg. Dock tycker inte jag att alla sorter täcker lika bra.

Läs mer om kärleksört…

Kärleksört och den biologiska mångfalden.

Blommorna på kärleksört är en bra sensommarkälla till nektar och pollen och är bra för bina, framförallt honungsbin, och fjärilar.

5. Blåbärstry

Blåbärstry 'Anja' E används för sitt enhetlig växtsätt och höjd hellre än bärproduktion, men den producerar ändå en hel del ätbara bär.
Blåbärstry ’Anja’ E används för sitt enhetlig växtsätt och höjd hellre än bärproduktion. Delvis självfertil. Bild tagen i Uppsala.

Vad är ätbart hos blåbärstry?

Blåbärstry ger blåa något avlånga bär som smakar ganska likt blåbär. Det som är riktigt bra med blåbärstry är att de är en av de första bären att mogna, ungefär samtidigt som jordgubbarna.

I det här fallet är den latinska namnet viktigt, Lonicera caerulea var. kamtschatica, för att minska risken att förväxla den med blåtry, Lonicera caerulea, vars bär anses vara svag giftiga.

Blåbärstry i trädgården

Här är det lite knepigt. Vill man ha en enhetlig växtsätt och använda blåbärstry som marktäckare över stora ytor eller som häck finns en sort med namnet Anja E som rekommenderas. Den anses vara delvis självfertil men har som sagt tagits fram för sitt utseendes skull och inte bärproduktionen.

Vill man främja bärproduktionen gör man bäst i att kombinera två eller flera sorter som pollinerar varandra, men då får man troligen en blandning av höjder och växtsätt. Det är bra att undersöka vilka sorter som pollinerar varandra för om man råkar köpa två sorter som blommar vid olika tider kan man likväl bli utan bär.

Blåbärstry är en tuff växt som klarar kalla temperaturer men kan störas i sin vintervila av temperaturväxlingar. Därför rekommenderas främst de kanadensiska sorterna i mellersta och södra Sverige [2].

Blåbärstry är en trevlig, problemfri buske som egentligen är ganska oansenlig. Den vill ha näringsrik väldränerad jord och sol men sägs tåla en del lera och markfukt.

Blåbärstry och den biologiska mångfalden.

Jag skulle gå så långt som att säga att blåbärstry är ett måste i din trädgård om du vill gynna biologisk mångfald. Fruktträd och bärbuskar överlag ger många blommor och är därmed väldigt viktiga näringskällor för bina. Blåbärstry är en av de tidigast blommande buskar och är därmed väldigt viktigt för de tidigt vaknande humledrottningar.

Läs mer om blåbärstry…

Blommorna på blåbärstry är en viktigt näringskälla för de tidigt vaknande humledrottningar.
Blommorna på blåbärstry är en viktigt näringskälla för de tidigt vaknande humledrottningar.

6. Svartaronia

Svartaronia i blom. De vita blommorna hos svartaronia slår ut i maj-juni och följs sedan av ätbara bär som är höga i antioxidanter
De vita blommorna hos svartaronia slår ut i maj-juni

Svartaronias plats bland ätbara växter

Här igen är det bären som är det ätbara. Bären från svartaronia, Aronia melanocarpa, är rika i antioxidanter och andra nyttigheter och har många användningsområden.

Värt att notera att även bären är mindre på de mindre sorterna av svartaronia.

Att designa en trädgård med svartaronia

Svartaronia har funnits länge i våra trädgårdar, mest som häckväxt. Du kanske även tycker den är lite tråkig? Men den har en hel del att erbjuda under säsongen utöver de ätbara bären. Den får fina vita blommor i klasar på våren och en frodig grönska som övergår till eldiga höstfärger.

Det som har tillkommit på senare år är sorter som är framtagna för sitt enhetliga växtsätt och som håller sig till en viss höjd. Dessa gör sig bra både som marktäckare och som låga häckar. Svartaronia är också relativt vindtålig. Jag skulle säga att den fortfarande har en stor potential att användas till att skapa struktur och rum i trädgården.

Svartaronia och den biologiska mångfalden

Som alla bärbuskar som producerar stora mängder blommor är svartaronia en viktig näringskälla för bina.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] P. Weiss, A. Sjöberg, D. Larsson ”Fleråriga Grönsaker”

[2] P. Weiss, A. Sjöberg ”Skogsträdgård Odla ätbart överallt”

[3] Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige – ArtDatabankens risklist Risklistan är lättast att läsa i samband med introduktionstexten som ger nyckeln till risknivåerna

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Rúna í Baianstovu

  Verkar svårt att prenumerera. Inget fält för e-post

  Svara
  • Nicky English

   Hej Rúna,
   Det var ju inte bra att det fanns inget fält för e-post. Jag testade från min laptop och mobil just nu både att trycka på ”prenumerera” knappen och ”Få nyhetsbrev” knappen och fick e-post fältet, så jag vet inte vad som kan ha blivit fel :-(.
   Om du vill så skulle jag kunna lägga till dig manuellt – säg bara till i så fall.
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.