10 tips som sparar tid när du odlar ätbart

Mina 10 bästa tips för att spara tid och energi när du odlar ätbart – små förändringar i planeringen kan göra stor skillnad i tidsbesparing.

Beräknad läsningstid: 16 minuter

1. Spara tid i längden genom att planera stort men börja smått

Det är alltid bra att ha en plan för hur du vill utveckla din trädgård. Och det är förstås extra bra att du vill odla ätbart i varje vrå av trädgården! Men du måste inte göra allt på en gång. Planera var du vill ha dina odlingsbäddar men börja med att anlägga bara den första.

Hur sparar du tid när du har en plan för hela din (köks)trädgård från början?

 • Du kan dimensionera t.ex. rådjursstaket, regnvatteninsamling, bevattningssystem och kompost rätt från början
 • Du kan placera eventuella tillfälliga element där du senare vill bygga ut köksträdgården (t.ex. barnens studsmatta)
 • Med en bra plan från början slipper du göra om och göra rätt längre fram

Varför sparar du tid och energi om du börjar smått?

 • Det är alltid mer jobb i början med nya planteringar eller odlingsbäddar. Förutom själva anläggandet behöver du även jobba mer med att bygga upp jorden i början och har troligen mer ogräs att hålla efter i en nyanlagd bädd. När du börjar smått känns det lättare.
 • Du kan testa dina idéer i liten skala – var det här rätt storlek av odlingsbädd för dig? Rätt höjd på odlingsbädden för dina onda knän? Ett bra material? Bra placering?

2. Odla fleråriga grönsaker

Spara tid och energi när du odla ätbart genom att odla fleråriga grönsaker. På bilden lungrot skördade från lotten
Lungrot skördade från lotten

Det skulle ju inte vara Grubby Gardens om jag inte nämnde hur bra det är med fleråriga grönsaker. Du sparar dessutom definitivt tid och energi när du odla fleråriga grönsaker:

 • Efter första året med fleråriga grönsaker behöver du inte plantera dem igen.
 • Efter något år till täcker de (förhoppningsvis) marken så pass bra att du inte behöver rensa fröogräs.
 • Någonstans runt andra eller tredje året (det beror på vilken grönsak det är såklart) får du en ordentlig skörd.
 • Perenner har större rotsystem än ettåriga grönsaker och du behöver inte vattna dem när de är etablerade.
 • Och om du utvecklar din trädgård enligt principerna för skogsträdgårdsodling behöver du inte jobba så värst mycket med jordförbättring och gödsling heller.

Du behöver självklart prova dig fram för att upptäcka vilka ätbara perenner du gillar bäst. Jag kan dock säga att jag sällan odlar ettåriga sallads- eller spenatväxter längre (förutom ibland på vintern i växthuset) utan skördar en hel del olika bladgrönsaker från bland mina fleråriga grönsaker.

Läs mer om Ätbara perenner i din trädgård

En introduktion till skogsträdgårdsodling hittar du i inlägget Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Vill du börja smått även med ätbara perenner så har jag två inlägg med planteringsförslag för en pallkrage:

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

3. Välj frukt och bär som mognar vid olika tider och är lätta att skörda och rensa

Det finns flera anledningar till varför det är bra att ha en mångfald av olika fruktträd och bärbuskar (Läs Mångfald ger resiliens). Men när det gäller att spara tid och energi i köksträdgården kan en anledning vara att ha frukt och bär som mognar vid olika tider under säsongen, för att sprida ut skördearbetet.

I övrigt är det bra att tänka på:

 • Hur lång tid tar det att skörda frukten?
 • Hur lång tid tar det att rensa skörden?
 • Kan du äta direkt eller måste skörden förädlas för att göras ätbar?
 • Hur mycket gillar du den? Kärlek till en frukt skapar motivation vilket ger en energikick.

Några exempel på frukt och bär från min trädgård

En skål med blandade bär från vår trädgård
En skål med blandade bär från vår trädgård
 • Hybridblåbär, blåbärstry, krusbär, och björnbär är alla någorlunda stora bär som är lätta att plocka och rensa och goda att äta direkt (OK. Kanske inte alla vill äta krusbär direkt, men de är lätta att frysa in och göra paj, sylt eller kräm av).
 • Jag älskar röda vinbär till frukost. På så sätt har det blivit en del av sommaren för mig att stå där i stekande hetta eller myggsvärmar och plocka för att sedan få ont i nacken av allt rensande. Men om jag inte älskade röda vinbär så mycket, skulle dett
 • Rabarber är kanske snarare en grönsak. Men väldigt lätt att skörda och frysa in.
 • Äpple. Det blir stor skörd efter några år. Sorten Aroma som vi har är benägen att få fruktmögel vilket gör att vi får väldigt få lagringsdugliga äpplen och därmed en hel del jobb med att göra äppelmos. Detta varierar från sort till sort. Värt att undersöka noga vid val av äppelsort!

4. Bygg en lösning för att skydda hela odlingsområdet från vilt

Jag rekommenderar, om du har möjlighet, att sätta upp rådjursstaket (eller annat viltskydd) runt hela området där du planerar att odla ätbart.

Om du istället skyddar varje bädd har du då även skapat en barriär för dig själv. Steget till att rensa lite ogräs eller kolla efter sniglar blir betydligt större om du först måste lyfta bort fiberduken (eller kompostgaller, eller hur du har löst det). Då känns det bara vettigt att göra det om du har tid att rensa hela bädden. Och då blir det inte gjort så ofta. I alla fall inte om du är lik mig…

På så sätt sparar du både tid och energi om du har en lägre tröskel för att kunna ta hand om dina ätbara odlingar.

Vårt psykologiska rådjursstängsel på lotten
Vårt psykologiska rådjursstängsel på lotten

Vi har byggt en variant av ett ”psykologiskt rådjursstängsel” (kolla här: psychological deer fence) som fungerar bra på kolonilotten. Den går ut på att man ha en vit tråd på två olika höjder vid själva staketet samt en vit tråd en meter in på lotten som är ungefär mittemellan i höjd. Det ska tydligen göra så att rådjuren inte vågar hoppa över. Längst upp har vi målade lister istället för tråd.

5. Skydda odlingsbäddar från sniglar

Om du har ett snigelproblem sparar du mer tid och energi om du kan förhindra att sniglarna tar sig in i odlingsbäddarna från början. Detta jämfört med om du måste jaga och ta bort sniglarna för att rädda grönsakerna. 

Bäddarna där vi har snigelkant fungerar bra – en metallkant som man brukar kunna köpa till pallkragar. Några kolonigrannar har odlingsramar i metall med inbyggd snigelkant som även de fungerar bra. 

Snigelbarriär runt en pallkrage - försök dock att undvika höga växter som sniglar kan använda som klätterhjälp!
Snigelbarriär runt en pallkrage – försök dock att undvika höga växter som sniglar kan använda som klätterhjälp!

Jag har även hört att sniglar inte gillar fårull (och inte rådjur heller för den delen), om du har tillgång till det. 

Har du testat någon annan snigelbarriär som du vill berätta om? Skriv gärna en kommentar i så fall.

6. Täckodla

Att täckodla är helt enkelt att se till att jorden är täckt av organiskt material året runt. Det är ju så naturen vill ha det. Ett ordentligt lager med organiskt material mellan plantorna kan minska behovet av bevattning, ogräsrensning och gödsling. Dessutom höstgräver man inte heller när man täckodlar utan istället lägger du ett tjockt lager organiskt material på jorden även på hösten. Och man slipper bära runt allt material till och från en kompost. Mycket tidsbesparing!

Täckodlingen syns bäst på försommaren – senare på säsongen ser man bara frodiga grönsaker och blommor
Täckodlingen syns bäst på försommaren – senare på säsongen ser man bara frodiga grönsaker och blommor

Jag brukar stå och rensa grönsakerna direkt i landet och lägga resterna tillbaka på bädden där jag skördade. Svårigheten är att hitta tillräckligt mycket material för alla odlingsbäddar.

Det är väldigt lätt att hitta information om täckodling. Här är några bra länkar att börja med.

Sara Bäckmo, Kom igång med täckodling – här tar hon upp specifikt de tidsbesparande aspekterna av täckodling.

Gröna Rader i artikeln Sluta Gräva – täckodling ger bästa jorden, ger en genomgång av hur du gör och vilket material du kan använda.

7. Anlägga droppbevattning

Droppbevattning med droppslang eller svettslang är det mest effektiva bevattningsmetoden då vattnet hamnar där det behövs, vid växternas rötter. Och avdunstningen är minimal. Även om du inte har automatisk bevattning kan du koppla på droppbevattningen och hålla på med något annat under tiden bevattningen pågår, vilket sparar tid.

Har du möjlighet att anlägga ett system med droppbevattning över hela köksträdgården är det bra att kunna tänka till kring utformningen i början för att göra det så effektiv som möjligt. Då menar jag utformningen både av köksträdgården och av själva bevattningssystemet.

Automatisk solcellsbevattning till en hinkodling på garageuppfarten
Automatisk solcellsbevattning till en hinkodling på garageuppfarten

Jag har själv en automatisk solcellsbevattning till en hinkodling på garageuppfarten samt en manuell droppbevattning i växthuset. Både fungerar bra och sparar mig väldigt mycket tid. På lotten har jag däremot inte droppbevattning och där jobbar jag med att spara tid och vatten genom täckodling och att odla flera fleråriga växter för varje år.

8. Odla de mest tidskrävande grönsaker närmast huset

Jag vet inte om man kan kalla en grönsak för tidskrävande – jag menar sådana som man måste skörda ofta (som t.ex sockerärter) eller som lätt blir angripna (som t.ex. sallad eller växter i kålfamiljen). Om du placerar dessa antigen närmast huset eller någonstans där du passerar ofta så ser du när du behöver göra någonting och kan bara göra det i förbifarten. Så blir det inte ett projekt du måste ta tag i utan någonting som händer av bara farten.

Det tar ju mycket mer energi att bestämma sig för att resa sig ur favoritstolen, ta på stövlarna och gå ut för att ta en titt i grönsakslandet än att klämma några ägg på kålbladen när du är på väg förbi. Vilket leder oss till nästa tips…

9. Ha dina favoritverktyg och trädgårdshandskar nära till hands

Jag personligen är inte så sugen på att klämma ägg på kålblad utan handskar. Och jag har en speciell sekatör som jag använder för att klippa sniglar. Dessutom finns det en sorts maskrosjärn som jag föredrar över allt annat för att rensa ogräs. Om du har några sådana hjälpmedel, ha dessa framme – helst i en regnskyddad låda precis intill odlingsbäddarna, så 

behöver du inte ens gå in i huset för att hämta dem. Samma sak med vattenkanna och grep.

Detta tips är trädgårdsälskarens motsvarighet till att lägga fram dina träningskläder kvällen innan för att minska motståndet till att göra ditt träningspass!

10. Välj flera grönsaker som du kan direktså

Om du förodlar grönsaker inomhus eller i växthus kan du vinna tid genom att få tidigare skörd. Det kan även vara så att förodlade plantor blir starkare och bättre kan stå emot t.ex snigelangrepp. Men då behöver du så grönsakerna, plantera om småplantorna i större krukor och avhärda dem innan du planterar ut dem i odlingsbädden. Allt detta är väldigt bra om du kan få det att fungera. 

Det som brukar hända mig om jag blir för ambitiös är att förodlade plantorna får stanna kvar för länge innan de blir omplanterade (näring tar slut ganska fort i en pluggbox eller kruka) eller avhärdningsprocessen inte blir så bra. Då får du istället försvagade eller gängliga plantor som får en chock när du planterar ut dem. Och då är de ändå ett lätt byte för sniglarna.

Salladslök, persilja och ringblomma är lätt att lyckas med från direktsådd. Squash och fänkål kan också fungera.
Salladslök, persilja och ringblomma är lätt att lyckas med från direktsådd. Squash och fänkål kan också fungera.

Hur gör man?

Det finns många grönsaker som går att direktså, och hos bra förfirmor brukar du kunna hitta bra information om detta. Vissa grönsaker måste man direktså (som morötter eller palsternacka) medan det är mer av en chanstagning med andra (som pumpor och squash). 

Det viktiga när du sår direkt i odlingsbädden är att fröet får bra kontakt med jorden. Det räcker ofta om du lägga ut en sträng av finfördelad jord såsom såjord och så i den. Nysådda grödor kräver mer passning med vatten och du måste se till att inte spola bort små fröer när du vattnar. Även snigeljakt krävs om du har det problemet. Däremot slipper du plantera om eller avhärda plantorna, och det är en stor tidsvinst.

Potatis går såklart att plantera direkt utan att förgro.

Odla ätbart i varje vrå

Det här inlägget om 21-dagars kompost är en del i en serie av blogginlägg om hur du kan planera din trädgård för att odla ätbart även utan de bästa förutsättningar. Och för att kunna odla ätbart i varje vrå.

Alla dessa frågor (och några till) adresserar jag i inläggsserien. Kolla gärna på huvudinlägget Odla ätbart i varje vrå för att lättare hitta till inlägget som handlar om just ditt problem med att odla ätbart. Och om du inte hittar lösningen som du behöver, hör gärna av dig i kommentarerna eller via mail.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Lena Gidlöf

  Att täckodla med tång hjälper till viss del mot sniglar. När tången torkar blir den vass och obehaglig att krypa på.

  Svara
  • Nicky English

   Hej Lena,
   Vilket bra tips! Tack 🙂
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.